NEWVI BRUKER COOKIES PÅ DENNE NETTSIDENHvis du klikker videre på siden, aksepterer du vår bruk av cookies.
CHECKING YOUR BEAUTY SPOTS
AND THOSE OF YOUR LOVED ONES,
IT'S AS EASY AS ABCDE.
 • as ASYMMETRY
 • as IRREGULAR
  BORDERS
 • as COLOR
 • as DIAMETER
 • as EVOLUTION
LAST NED ABCDE-METODEN

HUDKREFT: HVA ER DET?

Hudkreft kan opptre på en rekke forskjellige måter, i ulike former og med varierende alvorlighetsgrad. Generelt finnes det tre typer lesjoner eller forandringer du bør være oppmerksom på:

 • Aktinisk keratose og solar keratose: Disse svært vanlige lesjonene er ikke hudkreft. Det er skjellaktige flekker som er ru å ta på og har en tendens til å komme tilbake på huden. De dukker opp etter lang og gjentatt eksponering for sol. De indikerer at huden har mistet sin naturlige evne til å beskytte seg mot solen og dens ultrafiolette stråler. Noen av dem kan føre til utvikling av hudkreft.
 • Karsinomer (kreftsvulster): De står for 90 % av hudkrefttilfellene og forårsakes hovedsakelig av hyppig og gjentatt eksponering for sol i voksen alder. Tidlig påvisning innebærer at karsinomer kan behandles, siden de vokser langsomt. Siden karsinomer vanligvis forekommer i ansiktet, kan sen påvisning føre til stygge arr. Derfor er det avgjørende at du konsulterer en hudlege hvis du er i tvil.
 • Melanomer: Ondartede svulster. Dette en den farligste formen for hudkreft – den kan sette pasientens liv i fare. De kommer som et resultat av korte, intense eksponeringer for sol, for eksempel slike som forårsaker solbrenthet. De vises som brune eller svarte flekker på frisk hud. Og i 35 % av tilfellene har de sammenheng med en allerede eksisterende føflekk. Ved diagnostisering i den første utviklingsfasen kan de kureres fullstendig uten medisinsk behandling. Hvis du oppdager en mistenkelig lesjon, er det derfor livsviktig at du oppsøker en hudlege.

KUNSTIGE ULTRAFIOLETTE STRÅLER: EN TRYGG MÅTE Å BLI BRUN PÅ?

Naturlig bruning er en forsvarsmekanisme mot UV-B-stråler. Solsenger bruker derimot smertefrie UV-A-stråler. UV-A-strålene som produserer falsk brunfarge, er en årsak til tidlig aldring av huden og økt risiko for utvikling av hudkreft.

GODE VANER FOR SOLSIKKERHET

 • Unngå eksponering for solen på de tidene av dagen når sollyset er sterkest: 50 til 70 % av hudkrefttilfellene er knyttet til overeksponering for UV-B- og UV-A-stråler.
 • Reduser barns eksponering for solen: 80 % av hudskader forårsaket av solen, inntreffer før 18-årsalderen. Skaden forårsaket av å eksponere huden for solen og for sterkt sollys mellom barndom og voksen alder kan føre til utvikling av hudkreft.
 • Bruk en solkrem med svært høy faktor som beskytter både mot UV-B- og UV-A-stråler. Husk å smøre inn på nytt hver andre time, og bruk solbriller og hatt.
 • Kontakt en hudlege hvis det dukker opp en hudlesjon, eller hvis du oppdager endringer i en føflekk. Mellom besøk hos legen kan du være årvåken og overvåke føflekkene dine ved hjelp av Mole Checker (Føflekkontrolløren).

FIGUR

90%av hudkrefttilfellene kan kureres hvis de behandles tidsnok.**Syndicat National des Vénérologues (den nasjonale unionen av venerologer), 3.10.2008.

LA ROCHE-POSAY ENGASJERER SEG

MIN HUDKONTROLL

Besøk myskincheck.org

v_push_skincheck.jpg