Tre spørsmål til en ekspert

Flassbehandling må tilpasses den aktuelle flasstypen

Img_Flassbehandling må tilpasses den aktuelle flasstypen

Flass består av en opphopning av døde hudceller som dekker hodebunnen. Mange oppsøker legen sin for å få behandling for denne vanlige plagen, som medfører irritasjon og kløe i hodebunnen. Hvordan blir man kvitt flass? Her er noen råd fra en dermatolog.

Finnes det ulike typer flass?

På tørr hodebunn består flasset av små, tørre flak som lett drysser av hodebunnen,

og som dermed er synlige på mørke klær. På fet hodebunn er flakene større og tykkere og fester seg til hodebunnen. Flass kan også føre til kløe i hodebunnen. Seborroisk dermatitt i hodebunnen er flass på sitt aller verste og fører til at huden langs hårfestet blir rød og flassende.

Hvilke løsninger anbefaler du?

Først forklarer jeg hva som er hovedårsaken til flass:

Årsaken er en gjærsopp som kalles pityrosporum ovale, som finnes naturlig i hårfolliklene. Når soppen sprer seg fører den til betennelse og avskalling. Jeg anbefaler pasientene mine å bruke en keratolytisk sjampo med soppdrepende ingredienser (LHA™-keratolytisk lipofil, piroctone olamine). I mer alvorlige tilfeller foreskriver jeg kremer mot sopp (med ketoconazole eller ciclopirox olamine), og noen ganger bruker jeg en kortvarig behandling med corticoider som påføres lokalt, for å dempe betennelsen. I alle tilfeller må behandlingen tilpasses den spesifikke flasstypen.

Hvilke råd gir du pasientene dine?

Jeg forklarer at det er viktig å velge en effektiv flassjampo

med gode kosmetiske kvaliteter som ikke tørker ut håret, og som både er skånsom og effektiv. Den må være spesielt formulert for å hindre økning av seborré forårsaket av høy talgproduksjon (reaktiv seborré). En flassjampo må ikke skylles ut før etter minst 5 minutter, slik at de aktive ingrediensene får tid til å virke optimalt. I alle tilfeller er det nødvendig å utføre en vedlikeholdsbehandling av håret for å forhindre at flasset kommer tilbake.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler