Konseptet atopi

Ordet “atopi” er avledet fra det greske “a”, som bestyr “uten”, og “topos”, som betyr “plass”.
“Uten en plass” er en perfekt måte å beskrive denne sykdommen på, noe som er vanskelig å forstå.
Atopi er en genetisk predisposisjon for allergier, kjent som atopisk familiehistorie. Nesten 80 % av barn med eksem har en familiehistorie.

Atopisk dermatitt er en kronisk betennelsessykdom i huden
Atopiske pasienter (50 millioner mennesker er påvirket i Europa, opp til 20 % av barna verden rundt) har defekt hudpermeabilitet og hyperaktivt og ubalansert immunsystem. Huden er tørr, sensitiv og hyperreaktiv.

Filaggrin, et protein i huden som sikrer adhesjon mellom cellene i hudens ytre lag er utilstrekkelig. I tillegg mangler huden lipider, som finnes naturlig på dens overflate, og som beskytter den fra potensielle allergener.

Under disse omstendighetene kan irriterende stoffer som man finner i miljøet, og som man vanligvis tåler, som f.eks. pollen, støv og visse hygieneprodukter, penetrere huden og forårsake at eksem blusser opp.

Sykdommen oppstår vanligvis etter (og noen ganger før) tremånedersalderen, og kan vare alt mellom noen få måneder og flere år, avhengig av barnet. Uten riktig behandling starter den onde sirkelen med kløe: hudbarrieren svekkes enda mer, slik at flere allergener og irriterende stoffer penetrerer huden og forårsaker enda mer kløe.

Noen tilfeller vedvarer imidlertidig inn i voksenlivet: halvparten av barn under ett år med eksem er kurerte innen de er fem år, selv om huden fortsatt er veldig tørr i årene etterpå.