Fokus på ...

Flass er en bakteriell betennelse.

Img_Flass er en bakteriell betennelse.

Flass er et tegn på en bakteriell betennelse i hodebunnen som øker hastigheten på cellefornyelsesprosessen. De døde hudcellene hoper seg opp og danner sjenerende klynger med flass. Takket være en nøye tilpasset behandling og en sunn livsstil kan hodebunnen igjen bli sunn og frisk.

Symptomer

Hastigheten på cellefornyelsen øker

Flass er forårsaket av for stor avskalling fra hodebunnen. Hver 2. uke skjer det en naturlig fornyelse av hudcellene i hodebunnen, og disse cellene skaller av i små, usynlige flak. På grunn av bestemte faktorer kan det imidlertid hende at hastigheten på cellefornyelsesprosessen øker. Da oppstår det klynger med døde hudceller, som kalles flass. Dette er en svært vanlig plage som sjelden er alvorlig, men flass kan være sjenerende. Det finnes to typer flass:  

 • Tørr flass: små hvite flak som faller ned på skuldrene.
 • Fet flass: større og tykkere gulaktige flak som fester seg til håret og hodebunnen.
Flass kan medføre kløe og irritasjon.

Opprinnelse

Flass skyldes mikroskopiske gjærsopper

Flass skyldes mikroskopiske gjærsopper. Når denne gjærsoppen sprer seg, utløses en betennelse i hodebunnen. Dette resulterer i økt flassing i hodebunnen som en motreaksjon på betennelsen.  Flere faktorer kan føre til spredning av gjærsoppen malassezia:  

 • Ytre faktorer: fuktighet, hyppig styling og hårføning, sterke produkter, hardt vann …
 • Indre faktorer: stress, hormonell ubalanse, dårlig kosthold …  
Kløe og irritasjon fører til en ond sirkel av økt avskalling og spredning av gjærsoppen malassezia.   Enkelte andre lidelser, for eksempel psoriasis, kan også føre til avskalling.

Behandling

Hvordan kan flass behandles?

Flassjampoer er en effektiv løsning mot flass. De er formulert for å hindre spredning av mikroorganismene som forårsaker flass. De fjerner i tillegg flass fra hodebunnen takket være eksfolierende ingredienser.   Vi anbefaler følgende for å hindre at flasset kommer tilbake:  

 • Bruk nøye tilpasset, ikke-slipende behandling som er mild mot hodebunnen
 • Unngå sterke produkter og stylingrutiner som kan svekke håret
 • Praktiser en sunn livsstil, og spis næringsrik mat
 • 
Kontakt dermatologen hvis flassproblemet vedvarer.

  Anbefalt for deg

  Se alle artikler