Vitenskapelig informasjon

De ulike typer endringer i huden

Img_De ulike typer endringer i huden

Dermatologiske behandlinger og ytre påvirkning kan føre til små eller store hudskader. Avhengig av alvorlighetsgraden kan disse skadene føre til fysisk og/eller psykisk ubehag for personen det gjelder.

Contexto

Svekket hud er forårsaket av en skadet hudbarriere. Det finnes tre mulige kilder til slike skader:

 • Huden har tatt skade av eksterne faktorer, som kulde eller tørr luft, eller har blitt påført tilfeldige skader. Dette kan for eksempel være brannskader, kutt, skraper eller insektbitt. Dette problemet omfatter hele befolkningen.
 • Huden er alvorlig svekket. Dette omfatter 20 % av befolkningen. Denne skjørheten fører til sprukken hud på hendene eller leppene, tørre flekker, munnviksbetennelse eller leppebetennelse.
 • Til slutt kan skadene være forårsaket av en dermatologisk behandling, for eksempel fjerning av en vorte, kryoterapi, et lite, kirurgisk inngrep, laserbehandling, peeling eller kosmetisk behandling. Dermatologen bruker cirka 15 % av tiden sin på slike skader.

Identifisere hvor alvorlig skaden er

De ulike hudskadene omfatter to ulike typer sår:

 • Sår i overhuden: Såret har ikke nådd ned i lærhuden og blør ikke.
 • Sår i lærhuden: Såret har nådd ned i lærhuden og blør.
Sårene kan være:
 • akutte og åpne på hudoverflaten og være forårsaket av kulde, skade, forbrenning, kirurgiske inngrep eller til og med peeling.
 • kroniske og innebære vedvarende svekkelse av overhuden. Dette er tilfellet for kroniske sår på beina, liggesår og sprekkdannelser.
Avhengig av alvorlighetsgraden kan disse skadene oppstå som skorper, slitasjeskader, sprekker, kroniske sår eller til og med degenerering. Når hudbarrieren skades på denne måten, blir huden mer følsom overfor ytre påvirkning. Dette kan føre til kløe som forverres ytterligere ved å klø på såret. Det er derfor viktig å komme raskt i gang med å stimulere overhuden til å reparere seg selv.

  Anbefalt for deg

  Se alle artikler
  3 pushs