Tre spørsmål til en ekspert

Dybden på brannsåret må vurderes for å kunne behandle det på riktig måte

Img_Dybden på brannsåret må vurderes for å kunne behandle det på riktig måte

Brannskader og/eller førstegrads forbrenning er ofte forårsaket av kontakt med en varm væske eller et varmt husholdningsapparat. I alle tilfeller må smertene behandles, og det må forhindres at brannsåret vokser ytterligere. Såret må deretter leges. Råd fra en dermatolog.

Hva er det første som bør gjøres i forbindelse med behandling av brannsår?

Hold brannsåret under kaldt vann i flere minutter.

Jeg forteller alltid pasientene mine at det første fornuftige å gjøre er å holde såret under kaldt vann i flere minutter. Dette begrenser skadene og lindrer smerten. Deretter må brannsårets dybde anslås for å kunne behandle såret på rett måte. Kokende vann forårsaker alltid svært smertefulle brannsår, men de er ofte ikke så dype som sårene som er forårsaket av kokende olje, som kan nå helt ned til de nederste lagene av lærhuden. Hvis brannsåret er dypt, må det dekkes av sterile kompresser, og lege må kontaktes.

Hvordan behandles førstegradsforbrenninger?

Jeg anbefaler pasientene å bruke sterile kompresser kombinert med en legende krem.

Når huden er rød, og bare overhuden er skadet (for eksempel etter solforbrenning). Dette stimulerer overhuden til å reparere seg selv og lindre smerten. Det er også viktig å beskytte såret for å unngå kontakt med produkter som kan irritere, og forhindre at nye infeksjoner oppstår.

Må det tas andre forholdsregler i etterkant?

Huden forblir følsom og skjør etter en forbrenning ...

... og må beskyttes. Det finnes hudpleieprodukter som er spesielt utviklet for dette formålet. Hvis arret etter brannsåret blir rødt, tykt og klør, bør det kontrolleres av en lege. Grunnen er at det kan oppstå keloid arrdannelse, som kan være skjemmende og føre til kløe. Disse arrene krever spesiell behandling. Arret må også beskyttes mot solen med høy solfaktor.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler
    3 pushs