Fokus på ...

Leppene, et skjørt område som må tilføres næring

Img_Leppene, et skjørt område som må tilføres næring

Leppene er skjøre og betyr mye for en kvinnes skjønnhet – de krever dermed mange former for oppmerksomhet. De kan ofte bli tørre. Det er derfor svært viktig å velge de rette produkter slik at du ikke risikerer at leppene blir fort tørre og såre. Målsetningen er å tilføre næring og gi skånsom behandling.

Symptomer

Kjennetegn ved såre lepper

Tre symptomer som kjennetegner tørre lepper: en følelse av stramhet, tynnere hud og sprekker. Den fysiologiske forklaringen på leppenes skjørhet er en ceramidmangel som ytterligere svekker hudbarrieren. Små, tørre hudflak kan oppstå, noe som fører til at leppene blir sensitive og føles ubehagelige. Enkelte ganger kan det også oppstå sprekker. Hvis disse skadene ikke behandles, kan de føre til dype, smertefulle sprekker som det tar tid å reparere.

Opprinnelse

Et svært utsatt område

Leppene er sårbare og utsettes daglig for ytre påvirkning (kulde, vind, sol osv.). Tilstanden kan også oppstå etter bestemte intensive medisinske behandlinger. Leppene er i realiteten uten hydrolipid hinne, som betyr at de er mindre beskyttet: De beskyttes ikke av et hornlag, talgkjertler og tilførsel av melanin, som gir huden et naturlig vern.

Behandling

Gjenoppbygge hudbarrieren

Leppene må derfor beskyttes og behandles skånsomt. Det er bedre å tilføre fuktighet ved å bruke en egnet leppebalsam enn å fjerne død hud eller fukte leppene med spytt. Dette vil styrke hudbarrieren på leppene. Det er også viktig å være oppmerksom på underleppen, som på grunn av plasseringen er mer utsatt for UV-stråling. Når det gjelder leppestifter og lipgloss bør det fokuseres på formler som ikke inneholder konserveringsmidler eller allergifremkallende pigmenter. Ikke nøl med å spørre en dermatolog hvis du trenger mer informasjon.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler