Tre spørsmål til en ekspert

Forebygging er den beste måten å bekjempe leppebetennelse på

Img_Forebygging er den beste måten å bekjempe leppebetennelse på

Leppebetennelse er forårsaket av en rekke eksterne faktorer. Leppene er vanligvis myke og inneholder svært lite keratin, men de kan bli tørre og flasse. Dette fører til ubehag hos pasienten.

Hva kjennetegner leppene til pasienter med leppebetennelse?

Slimhinnen er tørr, og små hudceller flasser av.

I mer alvorlige tilfeller oppstår det smertefulle, vertikale sprekker. Tørre lepper gir en ubehagelig brennende følelse. Jeg ser ofte at pasientene har en tendens til å kompensere for tørrheten ved å slikke seg på leppene, noe som forverrer problemet. Noen ganger er det huden rundt leppene som blir irritert, tørr, rød og sprukken.

Hva er grunnen til at leppene blir såre?

Leppene er svært utsatt for ytre påvirkning.

Kulde og sol er noen av hovedårsakene til leppebetennelse. Pasientene plukker ofte av små biter med tørt slim, som forårsaker betennelse og forverrer tilstanden. Jeg kommer også over tilfeller av intoleranse for leppepomader og leppestifter som inneholder allergifremkallende stoffer. Dette kan føre til eksem på leppene, som etter hvert smitter over på området rundt munnen. Enkelte ganger kan legemidler forårsake tørre lepper.

Hvordan kan man unngå leppebetennelse?

Forebygging er løsningen.

Jeg anbefaler pasientene mine å bruke et nøytralt, næringsrikt og beskyttende leppeprodukt uten allergener (konserveringsmidler, perubalsam osv.) så snart det blir kaldere i været. For å beskytte leppene om sommeren eller i fjellet må det brukes et beskyttende leppeprodukt med solfilter. Pasientene må prøve å unngå å plukke på leppene eller fukte dem med tungen. Når leppene sprekker, anbefaler jeg pleiende salver med høy toleranse. Når det gjelder kontakteksem, må allergenet som forårsaker eksemet identifiseres, og pasienten må slutte å bruke det.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler