Tre spørsmål til en ekspert

Hos pasienter med skjøre negler ser jeg etter eksterne faktorer som kan endre keratinet

Img_Hos pasienter med skjøre negler ser jeg etter eksterne faktorer som kan endre keratinet

Skjøre negler er svært vanlig, spesielt hos kvinner. Det er lite attraktivt og kan være upraktisk i hverdagen. Det finnes løsninger som motvirker skjøre negler. Intervju med dermatolog.

Hvilke plager har pasienter med skjøre negler?

De klager over at de har problemer med å holde skjøre gjenstander.

Neglene har en tendens til å henge seg opp i tråder i klærne. Neglenes utseende varierer: De kan dele seg lagvis, sprekke på langs eller være fulle av riller eller striper. Neglene er ofte myke. De ser nesten gjennomsiktige ut.

Hver er årsaken til negleskjørhet?

Keratinet i neglen produseres ved neglematrisen.

Neglens robusthet er først og fremst avhengig av kvaliteten på keratinproduksjonen. Hvis negleplaten ikke tilføres tilstrekkelig med fuktighet, blir neglen sprøere og mindre fleksibel. Jeg prøver først å identifisere eksterne faktorer som kan forårsake endringer i keratinet, for eksempel at neglen jevnlig påføres ytre skade eller er i hyppig kontakt med vann eller kjemikalier.

Hvilke løsninger anbefaler du?

Jeg anbefaler pasientene å jobbe med faktorene som forårsaker skjørheten.

Dessuten anbefaler jeg ekstern tilførsel av fuktighet etter håndvask eller dusjing/bading i tillegg til bruk av hansker i forbindelse med aktiviteter som medfører kontakt med vann. Neglene må klippes korte og files slik at kantene blir glatte og jevne. Neglelakk kan brukes og negleforsterkere kan påføres den eksponerte delen av negleplaten. Jeg foreskriver gjerne gelatin eller tiamin (B1-vitamin) for å øke produksjonen av robust keratin.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler