Patrick's story: ny hverdag med forbedret hud og færre søvnløse netter

Atopisk eksem påvirker ikke bare huden, men også livskvaliteten for mange barn og voksne. Men det er hjelp å få. Patrick er 5 og et halvt år gammel og er, som mange andre barn, plaget av atopisk eksem. I april 2018 tok Patrick og hans mor Sunniva turen fra Norge til det dermatologiske termalske senteret i La Roche-Posay i Frankrike. Oppholdet hjalp Patrick, som  kom hjem til en ny hverdag med forbedret hud og færre søvnløse netter.

Bilde: Patrick og hans mor Sunniva, som sitter med et glass termalsk kildevann i La Roche-Posay. Å drikke vannet inngår som en del av behandlingen.
Bilde: Patrick som behandles i det termalske senteret i La Roche-Posay.

EN HUDSYKDOM SOM PÅVIRKER LIVSKVALITETEN
Patrick er 5 og et halvt år gammel, og kommer fra Midsund. Han er blant de 20 % av alle barn som rammes av atopisk eksem*, og har vært plaget av eksem siden han var 1 år gammel. Med årene har Patrick blitt vant til livet med eksem, men det kan være en stor utfordring når andre barn kommenterer eksemet, og det at han blør. I tillegg må han unngå ulike ting, som f.eks. svømmehallen, hunder og katter. Patrick har blitt svært flink til å passe på, men i perioder er eksemet verre enn i andre perioder, og det er vanskelig som mor å se på. Det verste er kløen om natten, som påvirker søvnkvaliteten. (ref. Sunniva, mor til Patrick)

TRE UKERS BEHANDLING, FOR EN BEDRE HVERDAG
I april 2018 reiste Patrick og hans mor til behandlingssentret i La RochePosay i håp om å få hjelp til en bedre hverdag. Senteret i La Roche-Posay er verdens største dermatologiske termalske senter, hvor ca. 8.000 pasienter med forskjellige hudlidelser (bl.a. atopisk eksem, psoriasis og brannskader), blir behandlet hvert år med det termalske kildevannet fra La Roche-Posay. Patricks behandling varte i tre uker og bestod av daglig Filiformis-dusjer, forstøving – hver dag under overoppsyn av senterets tilknyttede dermatologer. Av supplerende pleie benyttet han Lipikar Balm AP+, som bløtgjør og beroliger huden, Lipikar Syndet AP+, som daglig mildt vaskeprodukt samt Lipikar Stick AP+, som reduserte følelsen av kløe, når han opplevde ubehag i løpet av dagen.

"Allerede etter 1 uke kunne vi se forskjell. Huden hans ble mykere og eksemet begynte å forsvinne. Før vi kom hit våknet Patrick hver time, hver eneste natt for å klø seg. I dag sover han hver natt uten å våkne." – forteller Sunniva.

HUDENS MIKROBIOM, NY RELEVANT FAKTOR I FOREKOMSTEN AV ATOPISK HUD
Symptomene på atopisk hud er et resultat av strukturelle og funksjonelle svekkelser i overhuden, som tillater eksterne irritanter å trenge ned i huden. Atopisk hud er dermed kjennetegnet av en svekket hudbarriere. Forskning fra L’Oréal Research viser at mikrobiomet (hudens normalflora) også spiller en viktig rolle i forekomsten av atopisk hud. Hos pasienter med atopisk hud, er mikrobiomet i ubalanse. Dersom mikrobiomet forblir i ubalanse vil forekomsten av irritasjoner og kløe, som følge av ekstremt tørr hud, vende tilbake.