Tre spørsmål til en ekspert

Laserbehandling av blodkar gir veldig gode resultater ved behandling av rosacea.

Img_Laserbehandling av blodkar gir veldig gode resultater ved behandling av rosacea.

Synlige blodkar i ansiktet kalles rosacea. Dette er en vanlig tilstand og ledsages ofte av erythrose, som er en diffus rødhet i kinnene. Enkelte hudtyper blir fort røde på grunn av stress, varme, kulde og til og med fordøyelsen. Hvordan kan denne tilstanden behandles? Råd fra en dermatolog.

Hvordan ser profilen ut for pasienter med rosacea?

Synlige sprukne blodkar i ansiktet er tegn på at hudens kapillærårer er skjøre.

Det er mest vanlig hos pasienter med blek og tynn hud. Enkelte faktorer kan være medvirkende til at rosacea oppstår: brå overgang fra kaldt til varmt vær, sigarettrøyk, krydret mat, alkohol og stress. Alle disse faktorene kan føre til at blodkarene i ansiktet utvider seg. Vær oppmerksom på mytene som er knyttet til denne tilstanden: Rosacea skyldes ikke for stort alkoholinntak!

Hvilke råd gir du pasientene dine?

De må selvsagt prøve å unngå faktorene som forårsaker rosacea.

Pasienter med blek hud bør unngå å spise sterkt krydret mat og sørge for å beskytte seg mot kulden ved å bruke hudpleieprodukter som tilfører mye fuktighet. Det er i tillegg en god grunn til å stumpe røyken. Jeg anbefaler alltid bruk av hudkremer som inneholder aktive ingredienser som behandler hudens mikrosirkulasjon. Det er dessuten viktig å fjerne makeup på en skånsom måte for å unngå hudirritasjon. Til slutt oppfordrer jeg til bruk av korrigerende makeup som er tilpasset hudtypen

Hvilken behandling anbefaler du?

I tilfeller der det bare forekommer noen få svært synlige blodkar, er elektrokoagulasjon fremdeles et alternativ.

Laserbehandling gir også svært gode resultater. Ved å bruke KTP-laser kan tilstanden forbedres betraktelig i løpet av to behandlinger med et intervall på seks uker. Jeg bruker også IPL-lys (pulserende lys), som har vist gode resultater mot erytro-rosacea. Behandlingen må utføres i perioder hvor huden ikke eksponeres for sol.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler