Tre spørsmål til en ekspert

For å stabilisere utbruddene av seborreisk dermatitt anbefaler jeg langvarig vedlikeholdsbehandling

Img_For å stabilisere utbruddene av seborreisk dermatitt anbefaler jeg langvarig vedlikeholdsbehandling

Seborreisk dermatitt, som er en vanlig tilstand, oppstår i områder med mange talgkjertler: i sentrale soner av ansiktet, langs hårlinjen på hodet og på brystet. Betennelsen er forårsaket av gjærsoppen pityrosporum ovale. Hvordan kan denne tilstanden behandles? Råd fra en dermatolog.

Hvordan er pasientene på klinikken din berørt av seborreisk dermatitt?

Tilstanden rammer voksne personer, for det meste menn.

Symptomene gjør seg gjeldende i form av områder med rød hud som skaller av i ansiktet, på siden av nesen og over øyebrynene. Ved å undersøke hodebunnen nærmere ser vi ofte klebrige hudflak langs hårlinjen. Noen ganger oppstår det en flassende rund flekk midt på brystet. Huden i ansiktet blir lett irritert. Hodebunnen klør. Problemflekkene blusser opp innimellom, ofte i perioder med stress og utmattelse.

Anbefaler du noen spesifikke hudpleieprodukter?

Huden til pasienter med seborreisk dermatitt irriteres lett, og ofte kan en ansiktsvask utløse irritasjonen.

Jeg anbefaler skånsomme renseprodukter (micellekrem og andre typer kremer), men aldri såpe fordi det kan forverre irritasjonen. Fuktighetskremer tolereres ikke alltid. Men hvis huden er stram må den tilføres fuktighet. Jeg velger hudpleieprodukter som er utviklet med toleranse, og som inneholder aktive ingredienser som lindrer seborreisk dermatitt.

Finnes det medisinsk behandling?

Hvis det er mulig, bør lokal påføring av corticosteroider unngås.

I behandlingsperioden kan de forårsake små skader som ligner akne i disse områdene, som har store mengder talgkjertler. De kan også føre til rosacea hvis de brukes for ofte. Jeg foreskriver antisoppkremer (med ketoconazole eller ciclopirox olamine) som behandler pityrosporum ovale. Lokaltvirkende litiumbasert behandling er effektiv. For å stabilisere utbruddene anbefaler jeg langvarig vedlikeholdsbehandling.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler