Avhengig av hvilken kreftbehandling du får (strålebehandling, immunterapi, cellegift, hormonbehandling ...), kan kroppen gjennomgå ulike endringer. Når visse behandlinger dreper kreftcellene, kan de også påvirke friske celler og potensielt skade huden, neglene og håret.


Det kan være nyttig hvis du forbereder kroppen, tilfører huden næring og beskytter kroppen mot bivirkningene av kreftbehandlingen, slik at du føler deg mer vel.


Det kan virke skremmende å lese gjennom en liste over bivirkninger. Det er viktig å huske at du sannsynligvis ikke vil oppleve alle. De vanligste bivirkningene er hårtap, neglene kan begynne å flasse og huden kan bli tørr og klø. Disse bivirkningene avhenger alle av hvordan kroppen din reagerer på behandlingen, så det er lurt å lære mer om dem, og hvordan du kan begynne å forberede huden din på behandlingen som vil komme.


Ditt medisinske team bør være ditt første kontaktpunkt, så ikke nøl med å spørre onkolog, hudlege og sykepleiere om effektene kreftbehandling kan ha på deg og kroppen din.LES MER OM ULIKE TYPER BIVIRKNINGER


Nedenfor finner du noen tips om hvordan du beskytter og gir næring til hud, hår og negler.

Kreftbehandlinger kan påvirke huden, enten det er cellegift, strålebehandling, immunterapi eller hormonbehandling. Du har kanskje diskutert mulig endringer du kan oppleve med helseteamet ditt, og selv om listen over disse kan virke skremmende, kan du være trygg på at du sannsynligvis ikke vil oppleve alle, og noen bivirkninger kan være svært milde.


La Roche-Posay forstår virkningen kreftbehandling har på huden og har utviklet en rekke skreddersydde produkter for å gi næring til huden og gjøre det mer behagelig for deg mens du får kreftbehandling.


Her kan du lese om noen av de vanligste bivirkningene som kan ramme huden under kreftbehandling og hvordan du kan beskytte og ta vare på huden.

HÅND/FOT-
SYNDROM


Dette syndromet kan oppstå i to former. Noen ganger innebærer det rødhet og smertefull hevelse, som kan omfatte blemmer. Det kan også gjøre huden tykkere, før huden får en gul farge og flasser av ved trykkpunktene.

XEROSIS,
PRURITUS

Strålebehandling, cellegift, målrettet behandling og hormonbehandling kan alle forårsake xerose. Dette ses som tørr hud med utbredt flassing, ofte med kløe. Huden kan føles svært stram og ubehagelig. Selv om tørr og kløende hud er to av de vanligste hudproblemene, kan tilstanden variere fra mild irritasjon til mer alvorlige tilfeller.

Bruk bomullsklær for å minimere hudirritasjon. Unngå ull (mikrofiber) eller syntetiske klær. Unngå også irriterende stoffer som kan forårsake kløe, som såpe, vaskemidler, kjemiske produkter eller slipende stoffer. Ikke kle deg for varmt, for varme og svette kan utløse kløe.

Huden må være ren og tørr under behandlingen. Det anbefales derfor på det sterkeste at du ikke påføre noen produkter på det bestrålte området minst 6 timer før behandling. Dette for å unngå risikoen for boluseffekt (kunstig økning av strålingsdosen). Om kvelden kan du dekke det bestrålte området med et tykt lag med en egnet gjenoppbyggende balm (minst 3 timer etter behandlingen). Ta gjerne kontakt med onkologen eller radioterapeuten hvis du har spørsmål.

Det er en god idé å gå til innkjøp av alkohol- og parfymefrie hudpleieprodukter. Vær forsiktig med deodoranter, og ikke barber deg eller bruk hårfjerningskrem på svekket hud. Bruk alltid UVA- og UVB-beskyttelse med minst SPF50. Området som er utsatt for solstrålene vil være svært utsatt for solbrenthet og må beskyttes gjennom hele livet.

Siden kreftbehandling skal drepe kreftceller, kan det dessverre også endre hårveksten eller føre til at det faller av. Dette omfatter håret på hodet eller andre deler av kroppen, inkludert øyenbrynene og øyevippene.


Det kan være nyttig å forberede seg mentalt på de kommende endringene, og det er også praktiske ting du kan gjøre for å føle deg mer som deg selv. Hvis du bestemmer deg for at du vil prøve parykk, bør du oppsøke en spesialist for å bli vant til parykk før håret faller av. Mindre hår kan føre til at du lettere fryser, selv i ditt eget hjem, så du kan gjerne gå til innkjøp av et nytt hodeplagg eller skjerf til bruk før det nye håret vokser ut.


Pleie av hodebunnen blir også viktigere, og La Roche-Posay har alternativer for å berolige og beskytte huden på hodet. Nedenfor ser du noen av endringene som kan skje med håret og hvordan du kan minimere ulempene.

HÅRTAP

Alopesi forårsakes av behandlinger som spesifikt retter seg mot hurtigvoksende celler. Siden dette ikke bare er en egenskap ved kreftceller, men også hårrøtter, vil det gjerne føre til plutselig eller gradvis hårtap. Håret vil i de aller fleste tilfeller vokse ut igjen etter behandlingen når kroppen har fjernet alle spor av cellegift.


Hårtap er forskjellig fra person til person. Strålebehandling vil bare føre til at du mister hår på de stedene som blir behandlet. Hvor mye hår du kan miste, avhenger av dose og type strålebehandling du får. Håret vokser vanligvis ut igjen i løpet av noen måneder, men det kan være tynnere eller ha en annen struktur.

FOLLIKULITT

BESKYTTE
NEGLENE


En uheldig bivirkning av særlig cellegift og målrettede behandlinger er at det svekker neglene. Du kan legge merke til at de blir tørrere, misfarget eller brekker lettere. Effekten på neglene er ikke alvorlig og vil vare i noen måneder etter avsluttet behandling. Det finnes imidlertid flere ting du kan gjøre for å fukte og beskytte neglene, slik at de blir mer behagelige under kreftbehandlingen.


Start med håndkrem og neglebåndskrem. Hvis du ikke har brukt dette tidligere, er det lurt å finne en krem som passer deg og dine behov.


Det anbefales også å finne en løsning for å styrke og beskytte neglene dine. Finn en god neglelakk med høy konsentrasjon av silisiumoksid, en naturlig konsoliderende aktiv ingrediens, da denne beskytter neglene og styrker dem mot sprekker.

PARONYKI


Du kan oppleve en smertefull betennelse kalt paronyki der neglen og huden møtes nederst på neglen. Det kan dannes en kjøttfull kul på siden av neglen, noe som kan føre til en bakterieinfeksjon.