DE GYLNE REGLENE OM SOLBESKYTTELSE

duration time 7 min lesetid

Varmen og lyset fra den gylne solen vår er kilden til alt liv. Men dessverre kan solens UV-stråler være skadelige. UVB-stråler er ansvarlig for solbrenthet, mens UVA-stråler forårsaker aldring av huden, og – mer alvorlig – kan begge bidra til hudkreft. Leger og dermatologer (hudleger) er enige om at alle trenger solbeskyttelse.
Her får du fire råd for å beskytte huden din mot solens UV-stråler.

• Søk skygge når solen er på sitt sterkeste mellom kl. 11.00 og 15.00;
• Dekk til med passende klær, UV-beskyttende solbriller og hatt.
• Forstå UVA- og UVB-solkrem for å velge de riktige solbeskyttelsesproduktene. 
• Lær hvordan du beskytter barna dine mot solen.

Unngå solen når den er sterkest

Forstå når UV-stråling er mest farligst

Når det gjelder solskinn, er det mulig å få for mye av det gode.

Solen er mest skadelig mellom klokken 11.00 og 15.00, så vi anbefaler
å oppholde seg i skyggen midt på dagen. Sett deg under et tre i parken.
På stranden kan du slappe av under en parasoll. På en kaféterrasse kan du nyte lunsj under terrassetaket.

Men ultrafiolett stråling kommer ikke bare ovenfra. Når solstrålene reflekteres forsterkes effekten deres ytterligere. Vi vet alle at vann reflekterer sollys, men det gjør også sand, hvit maling, betong og faktisk alt med lys eller skinnende overflate. Snø er en superreflektor; det dobler nesten UV-eksponeringen din. Det er også nyttig å vite at UV-nivåene økes i høye høyder, for eksempel på fjellet, og nærmere ekvator. Så vær oppmerksom på at selv i skyggen, på fjellet, på en overskygget dag eller midt på vinteren kan man fortsatt bli utsatt for UV-stråler. Hvis du ikke kan unngå solen når den er på sitt høyeste, bør du ta ekstra forholdsregler for deg selv og familien din ved å følge rådene nedenfor.

Dekk til kroppen din

Beskytt deg mot solen med klær, hatt og UV-filtrerende solbriller

Når du er på farten, er klær ditt beste forsvar mot skadelig ultrafiolett stråling. Men ikke alle klær er like bra. Her er noen ting du må huske på:

Stoff: Tettvevde stoff gir best beskyttelse mot solens stråler. Jo tynnere stoffet er vevet, jo flere UV-stråler kan trenge igjennom. Tynn silke og musselin er mindre optimale. Husk at jo mer du dekker deg til, jo mer er du beskyttet, så velg lange ermer og lange bukser eller skjørt.

Noen produsenter har utviklet spesifikke UV-klær som kommer med en ultrafiolett beskyttelsesfaktor (UPF). Klær med en UPF på 50 er en meget effektiv solbeskyttelse - det gjør at bare 1/50 av UV-strålene når kroppen din.

Farge: Mørke og intense farger som svart, marineblått, rødt eller smaragdgrønn gir mer UV-beskyttelse enn hvitt og pastellfarger.

Hatter: For å beskytte ansiktet og hals mot solen på riktig måte, bør hatten ha en bred kant hele veien rundt (minst 7,5 cm), og en krone! Så unngå caps og solskjermer og husk å ha en bred nok hatt.

Solbriller: For optimal beskyttelse mot det sterkeste sollyset, bør du velge solbriller som er CE-merket i kategori 3 eller 4*. Sørg for at solbrillene passer godt til ansiktet ditt - solbriller som glir nedover nesen din vil utsette øynene dine for UV-stråling, og sitter de for stramt kan de gi deg hodepine.

*NB Solbriller i CE-kategorien 4 er de mørkeste og er ikke trygge for kjøring.

FORSTÅ SOLKREM

Lær hvordan du velger og bruker solkrem for optimal beskyttelse

Med så mange forskjellige produkter, ingredienser, SPF`er og kremer, kan det føles som et minefelt å velge og bruke solkrem riktig. Her er noen ting du bør vite:

Solkrem for UVA- og UVB-stråler

Årsaken til at vi bruker forskjellige typer ingredienser i solbeskyttelse er at det finnes forskjellige typer ultrafiolettstråling. UVB-stråler gir den synlige solbrune fargen, og forårsaker også solbrenthet. UVA-stråler er derimot en usynlig trussel. Du kan ikke se dens virkning med det samme, men på lang sikt er UVA-stråler med på å øke hudens aldring. Sammen er UVA- og UVB-stråler også de hovedmistenkte i årsaken til mange former for hudkreft.

Beskytt deg og familien din ved å velge bredspektrede solkremer som gir både UVA- og UVB-beskyttelse og mot lange UVA-stråler.

Hva med SPF?

Sun Protection Factor (SPF) indikerer din solkrems evne til å blokkere UVB-stråler. For optimal beskyttelse mot UVB anbefaler dermatologer (hudleger) å bruke solkrem klassifisert som "høy beskyttelse" med SPF30 eller "veldig høy beskyttelse" med SPF50+. I EU og Norge bør en solkrem også gi UVA-beskyttelse og den bør være minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. Hvis det er tilfelle, vises det med bokstavene "UVA" i en sirkel på emballasjen. Forsikre deg om at solkrem gir beskyttelse mot lange UVA-stråler.

Bruk nok solkrem

De fleste bruker ikke nok solkrem. Hva er riktig mengde solkrem? Det er sannsynligvis mer enn du tror. En kvinne i gjennomsnittsstørrelse bør bruke 36g krem for å dekke hele kroppen. Det er omtrent to spiseskjeer, eller en stor "golfball".

Påfør solkrem regelmessig

Påfør rikelig og regelmessig solkrem til alle utsatte områder. Ikke glem ørene, nakken, føttene, anklene og baksiden av hendene. Vi anbefaler å påføre solbeskyttelse annenhver time– oftere hvis du svømmer eller svetter mye (selv med en vannresistent solkrem).

Velg forskjellige solkremer til forskjellige situasjoner

Hvis du ikke har riktig produkt for situasjonen, er det langt mindre sannsynlig at du bruker solbeskyttelsen så regelmessig som det er anbefalt å gjøre. Det er fornuftig å bruke forskjellige solkremer som passer til hele familiens ønsker og behov.

La Roche-Posay Laboratoriet har utviklet ANTHELIOS– en rekke solkremer med høy og meget høy solbeskyttelse. Våre produkter finnes både til babyer, barn, ansikt og kropp og er utviklet til forskjellige hudtyper: sensitiv hud, tørr hud, fet og uren hud og hud med pigmenteringer.

BESKYTT SMÅ BARN MOT DIREKTE SOLLYS

Lær hvordan du beskytter små barn mot skadelige UV-stråler

Barnas hud er spesielt sårbar for de skadelige strålene fra solen. Barneleger og dermatologer (hudleger) er enige om at babyer og barn under 3 år ikke bør eksponeres for direkte sollys. Følg noen enkle strategier for å beskytte barna dine mot langsiktige solskader gjennom livet:

  • Unngå solen, når den er sterkest.
  • Dekk til med klær, en hatt med bred kant og UV-solbriller.
  • Bruk en solkrem spesielt tilpasset for babyer eller barn med høy UVA- og UVB-beskyttelse på hud som ikke er mulig å dekke til med klær eller annet.
  • Det viktigste av alt, du bør lære små barn gode solvaner, som de kan bruke hele livet.  

Hvis planene dine innebærer at soleksponering er uunngåelig, bør du alltid ha beskyttende klær tilgjengelig – dette inkluderer løse langermede topper, lengre bukser og svømmevester. Tørk barnet med et håndkle etter svømming, og påfør deretter en solkrem som er spesielt tilpasset for barn. Den bør være vann- og sandresistent og synlig under påføring, slik at du vet at du ikke har oversett noen områder.

La Roche-Posay ANTHELIOS har produkter som er spesielt utviklet til babyer og barn. For å få mer informasjon om å lære barna gode solvaner og hvordan beskytte barns sårbare hud mot solen, klikk HER.

VI HAR OGSÅ
EN SERIE TIL DET

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.

VÅRE HØYE STANDARDER
FOR PRODUKTUTVIKLING

laroche posay sikkerhet forpliktelse produktallergi testet modell på nært hold

UTVIKLET MED FOKUS
PÅ TOLERANSE

Se mer
Våre produkter er utviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud.
Dokumentert effektivitet og toleranse.
laroche posay sikkerhetsforpliktelse viktig aktiv dose produkthode

KUN DET NØDVENDIGSTE
I RIKTIG AKTIV DOSE

Se mer
Våre produkter er utviklet i samarbeid med dermatologer og inneholder kun de nødvendigste ingrediensene i riktig aktiv dose.
laroche posay sikkerhet forpliktelse sensitiv hud modell baby

TILPASSET HUDPLEIE
TIL DE FLESTE BEHOV

Se mer
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fet og uren hud, tørr hud, svekket hud, hud med tendens til rødhet og mange andre behov.
laroche posay sikkerhet forpliktelse formel beskyttelse produkt hode

BESKYTTENDE EMBALLASJE
TOLERANSE OG EFFEKTIVITET

Se mer
Vi bruker beskyttende emballasje og kun de mest nødvendigste konserveringsmidlene for en høy toleranse og effektivitet over tid.