TENÅRINGER MED TENDENS TIL AKNE HVA KAN MAN GJØRE?

Article Read Duration 3 min lesetid

Uren hud med tendens til akne i tenårene er ofte forårsaket av hormonelle endringer som oppstår i puberteten, og gjør at huden blir mye fetere.

I de fleste tilfeller kan riktig hudpleie være løsningen, men i vanskelige tilfeller kan det være nødvendig å kontakte lege eller dermatolog for behandling og veiledning.

Følg en hudpleierutine tilpasset fet og uren hud med tendens til akne. I vanskelige tilfeller av uren hud og akne kan legen eller dermatologen (hudlegen) din hjelpe med behandling og veiledning. Hvis man opplever alvorlig akne kan man få forskrevet antibiotika eller isotretinoin. Å holde seg til sin daglige hudpleierutine og/eller den foreskrevne behandlingen er nøkkelen til suksess.

HVA ER ÅRSAKEN TIL AKNE I TENÅRENE?

De fleste tenåringer opplever uren hud og akne i puberteten. Men hva er årsaken til akne i tenårene? Det skyldes ofte hormonelle endringer som kroppen gjennomgår i puberteten.

I puberteten begynner kjønnsorganene våre å produsere forskjellige hormoner. En gruppe hormoner kalles androgener, og det mest kjente hormonet er testosteron. Androgener påvirker kroppen på mange måter: Hos både gutter og jenter stimulerer de veksten av kroppshår og øker muskler og beinmasse. Hos gutter fører et høyere nivå av androgener også til stemmeskifte og at ansiktshåret vokser ut.

Androgener påvirker også huden ved å kommunisere med talgkjertelene, som begynner å produsere mer olje i form av talg (også kalt sebum). Som et resultat blir ansiktet og ofte ryggen i puberteten fet og hudens porer tilstoppes med en blanding av talg og døde hudceller. Herfra kan forskjellige typer av uren hud oppstå, alt fra hudormer til kviser og i alvorlige tilfeller også cyster.

Klikk HER for mere informasjon om fet hud, tendens til akne og forskjellige typer kviser.

HVA SLAGS BEHANDLINGER FINNES DETFOR AKNE HOS TENÅRINGER?

I de fleste tilfeller kan riktig hudpleie være løsningen til uren hud og hud med tendens til akne. Ved alvorlige tilfeller av akne kan det være nødvendig å besøke lege eller dermatolog (hudlege) for behandling og veiledning. De kan foreskrive lokale retinoider som adapalen for å redusere dannelsen av hudormer. For å behandle noen av mikrobene som er ansvarlige for betente kviser, kan legen foreskriver benzoylperoksid. I mer alvorlige tilfeller kan de foreskrive antibiotika som doxysyklin. For veldig alvorlige og resistente tilfeller av akne, kan de anbefale Isotretinoin (Accutane) behandling. I alle tilfeller understreker dermatologer (hudleger) behovet for regelmessig oppfølging, og overholdelse som betyr å holde seg til behandlingen for å oppnå et suksessfullt resultat.

Finnes det kliniske behandlinger for tenåringer med akne?

Dermatologer (hudleger) utfører behandlinger av akne hos tenåringer i klinikken deres. Akne kan være det som kalles retensjonelt, hvor porene i hudens talgkjertler er blokkert av mange komedoner (sorte hudormer) og mikrocyster. Huden har derfor behov for en dermatologisk rensing. En smertefri og mindre form for ekstraksjonsprosedyre utføres på overflaten av huden for å tømme hudormer og mikrocyster. Dette forbedrer effektiviteten av behandlingene.

GOD HUDPLEIERUTINE TIL UREN HUD MED TENDENS TIL AKNE

Som nevnt kan en god hudpleierutine i de fleste tilfeller være løsningen til uren hud og hud med tendens til akne. Og hvis du bruker sminke, bør du fjerne den grundig på slutten av dagen. En rutine som huden din vil takke deg for.

Spør på apoteket ditt etter produkter som er utviklet og velegnet til fet og uren hud hos tenåringer.

Finn en hudpleierutine som passer huden din og dine behov. Husk å følge bruksanvisningene og forhør deg om gode hudpleierutiner.

 

VÅRE HØYE STANDARDER
FOR PRODUKTUTVIKLING

laroche posay sikkerhet forpliktelse produktallergi testet modell på nært hold

UTVIKLET MED FOKUS
PÅ TOLERANSE

Se mer
Våre produkter er utviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud.
Dokumentert effektivitet og toleranse.
laroche posay sikkerhet forpliktelse formel beskyttelse produkt hode

BESKYTTENDE EMBALLASJE
TOLERANSE OG EFFEKTIVITET

Se mer
Vi bruker beskyttende emballasje og kun de mest nødvendigste konserveringsmidlene for en høy toleranse og effektivitet over tid.
laroche posay sikkerhetsforpliktelse viktig aktiv dose produkthode

KUN DET VIKTIGSTEI RIKTIG AKTIV DOSE

Se mer
Våre produkter er utviklet i samarbeid med dermatologer og inneholder kun de nødvendigste ingrediensene i riktig aktiv dose.
laroche posay sikkerhet forpliktelse sensitiv hud modell baby

TILPASSET HUDPLEIE
TIL DE FLESTE BEHOV

Se mer
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fet og uren hud, tørr hud, svekket hud, hud med tendens til rødhet og mange andre behov.

Lær mer om
hva akne er