HVORFOR SOLKREM ER VIKTIG
DE KORTSIKTIGE OG LANGSIKTIGE EFFEKTENE AV SOLEKSPONERING

Article Read Duration 10 min lesetid

Sol er gunstig i små doser for humøret ditt og D-vitamin nivåer. Men sterk soleksponering kan forårsake skadelige virkninger på kort og lang sikt.
På kort sikt kan UV-eksponering forårsake:


• Solbrenthet
• Soleksem
• Pigmenteringsforstyrrelser
• Aldring av huden
• Fotosensitivitet
• Fotoimmunosuppresjon

På lengre sikt kan sol forårsake for tidlig aldring av huden og de to hovedtypene av hudkreft:


• Basalcellekreft
• Melanom

For å redusere risikoen for korte- og langvarie skader på grunn av UV-eksponering bør du daglig bruke UVA- og UVB-beskyttende solkrem og huske gode solvaner, slik som å søke skygge når solen er sterkest og ta på deg hatt, solbriller og klær som beskytter.

SOL: GODT I SMÅ DOSER

Kort soleksponering booster humøret og vitamin D-nivået

Solen er viktig for livet. I små doser har det en gunstig effekt på:

  • Humør: Solen kan være et utmerket middel mot visse former for sesongmessig depresjon.
  • D-vitamin-syntese, som er uunnværlig for å feste kalsium i våre knokler/bein. For å nyte disse fordelene, er det tilstrekkelig med 15 minutter soleksponering per dag.

I store doser kan imidlertid solen også være farlig. Les videre for å finne mer ut om de kortsiktige og langsiktige virkningene solen kan ha, fra solbrenthet, solallergi og kviser til for tidlig aldring av huden og økt risiko for hudkreft.

KORTVARIGE VIRKNINGER AV SOLEKSPONERING

Solbrenthet

UV-stråler kan ha en rekke skadelige virkninger på huden på kort sikt. I tilfelle av solbrenthet, forstyrrer solstrålene kjemiske bindinger i vårt DNA , som kan føre til skader på huden. Når cellen registrerer DNA-skaden, kan “apoptose” eller selvdestruksjon forekomme. Dette kan føre til en inflammatorisk prosess i huden: blodkar kan utvides, noe som kan føre til tendens til rødhet i huden. Nervefibre sensibiliseres av inflammatoriske mediatorer, noe som kan gjøre huden veldig øm og ubehagelig. Solbrenthet er klassifisert som en 1. grads forbrenning og er hovedsakelig forårsaket av UVB-stråler. 

Solbrenthet er mer enn bare en kilde til ubehag i huden: Solbrenthet kan være medvirkende til å øke risikoen for å utvikle hudkreft.

Heldigvis kan gode solvaner og solkrem redusere din og familiens risiko for solbrenthet og fremtidig hudkreft betydelig. Klikk HER gode råd til hvordan du kan beskytte hele familiens hud i solen.

Solkrem inneholder solfiltre som absorberer energien fra UV-stråler for å redusere deres evne til å trenge inn i huden og forårsaker skade. Sørg for at din solkrem inneholder høy eller veldig høy UVB-beskyttelse (se på SPF). Klikk HER for å lære mer om UVA- og UVB-stråler.

Soleksem

“Soleksem” kan oppstå når huden din utsettes for solens stråler, og kan resultere i rødme og bryte ut i kløende røde flekker over brystområdet, skuldre, armer og ben. .

For å forhindre soleksem er det viktig å gradvis bli utsatt for solen og når du er ute i solen, skal du bruke en solkrem med meget høy solbeskyttelse som er tilpasset solsensitiv hud. Se etter meget høy UVA- og UVB-beskyttelse som også beskytter mot lange UVA-stråler, da UVA-stråler er en vanlig årsak til soleksem.

Pigmentforandringer

Soleksponering er en hovedgrunne til forskjellige typer av ujevn pigmentering i huden (farge), inkludert mørke flekker, melasma (graviditetsmaske) eller vitiligo.

Hvorfor vises mørke flekker på huden min?

UVB-stråler stimulerer celler kalt melanocytter til å produsere et mørkebrunt pigment som kalles melanin, som gir huden naturlig beskyttelse mot solen. Ved pigmentforstyrrelser blir melaninproduksjonen ukontrollerbar og ujevn, noe som fører til forskjellige typer mørke/lyse flekker på huden.

Hvis du opplever uregelmessige pigmentforandringer, bør du beskytte huden med bredspektret daglig UVA- og UVB-solkrem.

Fet hud med tendens til akne: Solen er en upålitelig venn

Mange tror at solen tørker ut fet hud og gir en jevnere hudfarge. Dette gjelder imidlertid bare på veldig kort sikt, f.eks. de første dagene. Det er korrekt at solen i utgangspunktet tørker huden, og en solbrun hud kan få flekker til å se mindre tydelige ut, men huden kan reagere ved å produsere enda mer olje for å kompensere for tørrheten. Dette er kjent som “rebound-effekten” og forklarer hvorfor solen er en upålitelig venn for mennesker med fet hud med tendens til akne.

 

LANGVARIGE VIRKNINGER
AV SOLEKSPONERING

Utover alle disse kortsiktige (og vanligvis reversible) virkningene av soleksponering, kan solen også ha en langsiktig innvirkning på huden. Man kan dele opp de langvarige virkningene i to hovedkategorier: Tidlig aldring av huden og risiko for hudkreft.

UV-STRÅLER OG TIDLIG
ALDRING AV HUDEN

UVA-stråler kan forstyrre hudens indre byggesteiner som kollagen og elastinfibre.

Over tid kan soleksponering forårsake at huden blir tunnere, noe som kan føre til tap av fylde og elastisitet, samt øke synligheten av rynker.

UVB-stråler stimulerer også ujevn og uregelmessig pigmentproduksjon i hudens ytterste lag (epidermis), noe som kan føre til mørke flekker (også kjent som aldersflekker) og en ujevn hudtone. Disse endringene i huden er kjent som fotoaldring.

Bruk daglig solbeskyttelse til ansiktet for å redusere tegn på fotoaldring

For å redusere risikoen for fotoaldring bør du huske gode solvaner samt daglig bruk av en bredspektret UVA- og UVB-solkrem for ansiktet. ANTHELIOS UVMUNE Ultra Creme SPF50+ er en solkrem for sensitiv hud med meget høy solbeskyttelse (SPF50+) og er velegnet til normal til tørr hud for ansiktet samt tilpasset huden rundt øynene.

Godt å vite: Selv på en grå og regnfull dag kan huden bli utsatt for UV-stråler som gradvis kan føre til synlig fotoaldring. For å beskytte huden din bør du bruke solkrem hver dag, og ikke kun når det er varmt og mye sol.

UV-STRÅLER
OG RISIKO FOR HUDKREFT

Lengre ferier, søk etter stadig mer solfylte destinasjoner, utendørsaktiviteter og soling, kan hjelpe til med å forklare økningen i antall tilfeller av hudkreft. Dette er fordi soleksponering er den hyppigste årsaken til hudkreft. Det øker risikoen for de to hovedtypene: Basalcellekreft og melanom. De gode nyhetene? Hvis det oppdages tidlig, kan de fleste tilfeller av hudkreft behandles. Derfor oppfordrer vi til at man undersøker sin hud og sine føflekker og lærer om gode solvaner for å beskytte huden mot solen.

Basalcellekreft

Basalcellekreft er den mest vanligste formen for hudkreft. Det er vanlig hos eldre mennesker som har akkumulert betydelig soleksponering gjennom årene. Det er spesielt vanlig hos mennesker med lysere hudtyper (personer med blek hud, lyst hår, lyse øyne og fregner) og har en tendens til å forekomme på soleksponerte områder som ansikt og hodebunn. Basalcellekreft kan se ut som et hevet hudområde med blodkar som løper over det, eller huden kan ha brutt ned, hvilket fører til et sårdannende utseende.

Sjansene for å behandle basalcellekreft er gode, hvis man oppdager det i tide, da den sprer seg langsomt og ikke har tendens til å spre seg til andre deler av kroppen som andre kreftformer. Kontakt din lege eller dermatolog (hudlege) for å få undersøkt huden din, hvis den viser tegn til basalcellekreft. De vil også hjelpe med eventuell nødvendig behandling. Risikoen for basalcellekreft kan reduseres med gode solvaner og bruk av UVA- og UVB-beskyttelse (spesielt på utsatte områder).

Klikk HER for å lære mer om gode solvaner for å beskytte huden mot solen.

Melanom

Melanom er den farligste formen for hudkreft og kan utvikles i alle aldre. Det er mer vanlig hos mennesker med lys hudfarge og mennesker med mange føflekker, men det kan forekomme hos absolutt alle. Det er en kreft i de pigmentproduserende cellene i huden, melanocytter, og tar ofte form av en føflekk med:

  • asymmetri,
  • ujevne grenser,
  • mange forskjellige farger i føflekken,
  • en diameter på mer enn 6 mm,
  • raske endringer over tid.

Som med basalcellekreft, er den primære årsaken til melanom UV-eksponering.

Prognosen for melanom avhenger av størrelsen på svulsten, hvor tykk den er og om den overliggende huden er brutt ned. Igjen, det er mye du kan gjøre for å sikre at du oppdager eventuelle problemer tidlig: Du kan lære om hvordan du kan sjekke deg og dine nærmeste for tegn på hudkreft ved hjelp av ABCDE-metoden på vår side SAVE YOUR SKIN. Hvis det oppdages tidlig, kan de fleste tilfeller av hudkreft behandles.

Kontakt din lege eller dermatolog (hudlege), hvis du har mistanke om hudkreft.

Beskytt huden din med UVA- og UVB- beskyttende solkrem

De fleste melanomer kan forebygges med gode solvaner og riktig UVA- og UVB-beskyttelse. For å redusere risikoen for melanom:

  • Babyer og barn under 3 år bør ikke utsettes for direkte soleksponering, og bør beskyttes med solkrem selv i skyggen.
  • Barn over 3 år skal bruke solkrem på utsatt hud når de er ute i solen, og bør bruke hatt, solbriller og beskyttende klær, samt søke skygge når solen er på sitt sterkeste.
  • Bruk av solkrem og gode solvaner bør fortsette livet ut.

Barndommen er virkelig den beste tiden for å lære om gode solvaner, ettersom solbrenthet i barndommen kan øke risikoen for utvikling av melanom. Gode solvaner og atferd vil komme barn til gode for resten av deres liv.

Klikk for mer informasjon om hvordan du beskytter barn i solen.

VI HAR OGSÅ
EN SERIE FOR DET

ANTHELIOS er en banebrytende aktør på solpleiemarkedet.

Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.

LES MER OM
OM SOLBESKYTTELSE