SOLBESKYTTELSE OG SOLKREM MOT SOLENS UVA- OG UVB-STRÅLER

Article Read Duration 10 min lesetid

Sol er gunstig i små doser for humøret ditt og D-vitamin nivåer. Men sterk soleksponering kan forårsake skadelige virkninger på kort og lang sikt. UVB-stråler er ansvarlig for solbrenthet, mens UVA-stråler forårsaker aldring av huden, og – mer alvorlig – kan begge bidra til hudkreft. Leger og dermatologer (hudleger) er enige om at alle trenger solbeskyttelse. Så vær forsiktig og bruk solkrem.

SOL ER GODT I SMÅ DOSER

Solen er viktig for livet. I små doser har det en gunstig effekt på:

 • Humør: Solen kan være et utmerket middel mot visse former for sesongmessig depresjon.
 • D-vitamin-syntese, som er uunnværlig for å feste kalsium i våre knokler/bein. For å nyte disse fordelene, er det tilstrekkelig med 15 minutter soleksponering per dag.

I store doser kan imidlertid solen også være farlig. Les videre for å finne mer ut om de kortsiktige og langsiktige virkningene solen kan ha, fra solbrenthet, solallergi og kviser til for tidlig aldring av huden og økt risiko for hudkreft.


SOLKREM OG SOLBESKYTTELSE

Med så mange forskjellige produkter, ingredienser, SPF`er og kremer, kan det føles som et minefelt å velge og bruke solkrem riktig.

Her er noen ting du bør vite:VELG FORSKJELLIGE SOLKREMER TIL FORSKJELLIGE SITUASJONER

Hvis du ikke har riktig produkt for situasjonen, er det langt mindre sannsynlig at du bruker solbeskyttelsen så regelmessig som det er anbefalt å gjøre. Det er fornuftig å bruke forskjellige solkremer som passer til hele familiens ønsker og behov.

La Roche-Posay har utviklet ANTHELIOS som tilbyr en rekke solkremer med høy og meget høy solbeskyttelse. Våre produkter finnes både til babyer, barn, ansikt og kropp og er utviklet til forskjellige hudtyper: sensitiv hud, tørr hud, fet og uren hud og hud med pigmenteringer.HVILKEN SOLKREM FOR ANSIKTET?

For å redusere risikoen for fotoaldring bør du huske gode solvaner samt daglig bruk av en bredspektret UVA- og UVB-solkrem for ansiktet. ANTHELIOS UVmune Ultralett Krem SPF50+ er en solkrem for sensitiv hud med meget høy solbeskyttelse (SPF50+) og er velegnet ansiktet samt tilpasset huden rundt øynene.HVOR MYE SOLKREM BØR DU BRUKE?

De fleste bruker ikke nok solkrem. Hva er riktig mengde solkrem? Det er sannsynligvis mer enn du tror. En kvinne i gjennomsnittsstørrelse bør bruke 36g krem for å dekke hele kroppen. Det er omtrent to spiseskjeer, eller en stor "golfball".HVOR OFTE BØR DU SMØRE DEG MED SOLKREM?

Vi anbefaler å påføre solbeskyttelse annenhver time– oftere hvis du svømmer eller svetter mye (selv med en vannresistent solkrem). Påfør rikelig og regelmessig solkrem til alle utsatte områder. Ikke glem ørene, nakken, føttene, anklene og baksiden av hendene.

Godt å vite: Selv på en grå og regnfull dag kan huden bli utsatt for UV-stråler som gradvis kan føre til synlig fotoaldring. For å beskytte huden din bør du bruke solkrem hver dag, og ikke kun når det er varmt og mye sol.HVA BETYR SOLBESKYTTELSESFAKTOR?

Sun Protection Factor (SPF) indikerer din solkrems evne til å blokkere UVB-stråler. For optimal beskyttelse mot UVB anbefaler dermatologer (hudleger) å bruke solkrem klassifisert som "høy beskyttelse" med SPF30 eller "veldig høy beskyttelse" med SPF50+.

I EU og Norge bør en solkrem også gi UVA-beskyttelse og den bør være minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. Hvis det er tilfelle, vises det med bokstavene "UVA" i en sirkel på emballasjen. Forsikre deg om at solkrem gir beskyttelse mot lange UVA-stråler.BESKYTT DEG MOT SOLEN MED KLÆR, HATT OG UV-FILTRERENDE SOLBRILLER

Når du er på farten, er klær ditt beste forsvar mot skadelig ultrafiolett stråling. Men ikke alle klær er like bra. Her er noen ting du må huske på:

Stoff: Tettvevde stoff gir best beskyttelse mot solens stråler. Jo tynnere stoffet er vevet, jo flere UV-stråler kan trenge igjennom. Tynn silke og musselin er mindre optimale. Husk at jo mer du dekker deg til, jo mer er du beskyttet, så velg lange ermer og lange bukser eller skjørt.

Noen produsenter har utviklet spesifikke UV-klær som kommer med en ultrafiolett beskyttelsesfaktor (UPF). Klær med en UPF på 50 er en meget effektiv solbeskyttelse - det gjør at bare 1/50 av UV-strålene når kroppen din.

Farge: Mørke og intense farger som svart, marineblått, rødt eller smaragdgrønn gir mer UV-beskyttelse enn hvitt og pastellfarger.

Hatter: For å beskytte ansiktet og hals mot solen på riktig måte, bør hatten ha en bred kant hele veien rundt (minst 7,5 cm), og en krone! Så unngå caps og solskjermer og husk å ha en bred nok hatt.

Solbriller: For optimal beskyttelse mot det sterkeste sollyset, bør du velge solbriller som er CE-merket i kategori 3 eller 4*. Sørg for at solbrillene passer godt til ansiktet ditt - solbriller som glir nedover nesen din vil utsette øynene dine for UV-stråling, og sitter de for stramt kan de gi deg hodepine.

*NB Solbriller i CE-kategorien 4 er de mørkeste og er ikke trygge for kjøring.TRENGER MAN SOLBESKYTTELSE OM VINTEREN?

Ultrafiolett stråling kommer ikke bare ovenfra. Når solstrålene reflekteres forsterkes effekten deres ytterligere. Vi vet alle at vann reflekterer sollys, men det gjør også sand, hvit maling, betong og faktisk alt med lys eller skinnende overflate. Snø er en superreflektor; det dobler nesten UV-eksponeringen din. Det er også nyttig å vite at UV-nivåene økes i høye høyder, for eksempel på fjellet, og nærmere ekvator.

Så vær oppmerksom på at selv i skyggen, på fjellet, på en overskygget dag eller midt på vinteren kan man fortsatt bli utsatt for UV-stråler. Hvis du ikke kan unngå solen når den er på sitt høyeste, bør du ta ekstra forholdsregler for deg selv og familien din ved å følge rådene nedenfor.


HVA ER UV-STRÅLING?

Det er tre typer UV-stråler som kommer fra solen: UVA-, UVB- og UVC-stråler.

UVA-stråler er en usynlig trussel. Du kan ikke se dens virkning med det samme, men på lang sikt er UVA-stråler med på å øke hudens aldring. UVB-stråler gir den synlige solbrune fargen, og forårsaker også solbrenthet. UVC-strålingen påvirker ikke huden i det hele tatt da strålingen filtreres ut av ozonlaget. De forskjellige typer ultrafiolettstråling er grunnen til at vi trenger forskjellige typer ingredienser i solkrem. Sammen er UVA- og UVB-stråler også de hovedmistenkte i årsaken til mange former for hudkreft.NÅR ER SOLEN STERKEST?

Solen er mest skadelig mellom klokken 11.00 og 15.00, så vi anbefaler å oppholde seg i skyggen midt på dagen. Dekk til med passende klær, UV-beskyttende solbriller og hatt. Sett deg under et tre i parken. På stranden kan du slappe av under en parasoll. På en kaféterrasse kan du nyte lunsj under terrassetaket.


PÅVIRKNING AV SOLEN

Solens UV-stråling kan på flere forskjellige måter ha en negativ innvirkning på huden. Noen tilsynelatende korte midlertidige problemer, men som også er årsaken til langvarig solskader på huden.DE KORTSIKTIGE KONSEKVENSENE AV UV-STRÅLING

UV-stråler kan ha en rekke skadelige virkninger på huden på kort sikt. I tilfelle av solbrenthet, forstyrrer solstrålene kjemiske bindinger i vårt DNA , som kan føre til skader på huden. Når cellen registrerer DNA-skaden, kan “apoptose” eller selvdestruksjon forekomme. Dette kan føre til en inflammatorisk prosess i huden: blodkar kan utvides, noe som kan føre til tendens til rødhet i huden. Nervefibre sensibiliseres av inflammatoriske mediatorer, noe som kan gjøre huden veldig øm og ubehagelig. Solbrenthet er klassifisert som en 1. grads forbrenning og er hovedsakelig forårsaket av UVB-stråler. Solbrenthet er mer enn bare en kilde til ubehag i huden: Solbrenthet kan være medvirkende til å øke risikoen for å utvikle hudkreft. Heldigvis kan gode solvaner og solkrem redusere din og familiens risiko for solbrenthet og fremtidig hudkreft betydelig.DE LANGSIKTIGE KONSEKVENSENE AV UV-STRÅLING

Utover alle disse kortsiktige (og vanligvis reversible) virkningene av soleksponering, kan solen også ha en langsiktig innvirkning på huden. Man kan dele opp de langvarige virkningene i to hovedkategorier: Tidlig aldring av huden og risiko for hudkreft.

Lengre ferier, søk etter stadig mer solfylte destinasjoner, utendørsaktiviteter og soling, kan hjelpe til med å forklare økningen i antall tilfeller av hudkreft. Dette er fordi soleksponering er den hyppigste årsaken til hudkreft. Det øker risikoen for de to hovedtypene: Basalcellekreft og melanom. De gode nyhetene? Hvis det oppdages tidlig, kan de fleste tilfeller av hudkreft behandles. Derfor oppfordrer vi til at man undersøker sin hud og sine føflekker og lærer om gode solvaner for å beskytte huden mot solen.HVA ER BASALCELLEKREFT?

Basalcellekreft er den mest vanligste formen for hudkreft. Det er vanlig hos eldre mennesker som har akkumulert betydelig soleksponering gjennom årene. Det er spesielt vanlig hos mennesker med lysere hudtyper (personer med blek hud, lyst hår, lyse øyne og fregner) og har en tendens til å forekomme på soleksponerte områder som ansikt og hodebunn. Basalcellekreft kan se ut som et hevet hudområde med blodkar som løper over det, eller huden kan ha brutt ned, hvilket fører til et sårdannende utseende.

Sjansene for å behandle basalcellekreft er gode, hvis man oppdager det i tide, da den sprer seg langsomt og ikke har tendens til å spre seg til andre deler av kroppen som andre kreftformer. Kontakt din lege eller dermatolog (hudlege) for å få undersøkt huden din, hvis den viser tegn til basalcellekreft. De vil også hjelpe med eventuell nødvendig behandling. Risikoen for basalcellekreft kan reduseres med gode solvaner og bruk av UVA- og UVB-beskyttelse (spesielt på utsatte områder).HVA ER MELANOM?

Melanom er den farligste formen for hudkreft og kan utvikles i alle aldre. Det er mer vanlig hos mennesker med lys hudfarge og mennesker med mange føflekker, men det kan forekomme hos absolutt alle. Det er en kreft i de pigmentproduserende cellene i huden, melanocytter, og tar ofte form av en føflekk med:

 • asymmetri,
 • ujevne grenser,
 • mange forskjellige farger i føflekken,
 • en diameter på mer enn 6 mm,
 • raske endringer over tid.

Som med basalcellekreft, er den primære årsaken til melanom UV-eksponering.

Prognosen for melanom avhenger av størrelsen på svulsten, hvor tykk den er og om den overliggende huden er brutt ned. Igjen, det er mye du kan gjøre for å sikre at du oppdager eventuelle problemer tidlig: Du kan lære om hvordan du kan sjekke deg og dine nærmeste for tegn på hudkreft ved hjelp av ABCDE-metoden på vår side SAVE YOUR SKIN. Hvis det oppdages tidlig, kan de fleste tilfeller av hudkreft behandles.

Kontakt din lege eller dermatolog (hudlege), hvis du har mistanke om hudkreft.

BESKYTT SMÅ BARN MOT DIREKTE SOLLYS

Barnas hud er spesielt sårbar for de skadelige strålene fra solen. Barneleger og dermatologer (hudleger) er enige om at babyer og barn under 3 år ikke bør eksponeres for direkte sollys. Følg noen enkle strategier for å beskytte barna dine mot langsiktige solskader gjennom livet:

 • Unngå solen, når den er sterkest.
 • Dekk til med klær, en hatt med bred kant og UV-solbriller.
 • Bruk en solkrem spesielt tilpasset for babyer eller barn med høy UVA- og UVB-beskyttelse på hud som ikke er mulig å dekke til med klær eller annet.
 • Det viktigste av alt, du bør lære små barn gode solvaner, som de kan bruke hele livet.

Hvis planene dine innebærer at soleksponering er uunngåelig, bør du alltid ha beskyttende klær tilgjengelig – dette inkluderer løse langermede topper, lengre bukser og svømmevester. Tørk barnet med et håndkle etter svømming, og påfør deretter en solkrem som er spesielt tilpasset for barn. Den bør være vann- og sandresistent og synlig under påføring, slik at du vet at du ikke har oversett noen områder.

La Roche-Posay ANTHELIOS har produkter som er spesielt utviklet til babyer og barn.

For å få mer informasjon om å lære barna gode solvaner og hvordan beskytte barns sårbare hud mot solen, klikk HER.

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.

LES MER OM
OM SOLBESKYTTELSE