SOLBESKYTTELSE OG SOLKREM FOR BARN OG BABYER

Article Read Duration 6 min lesetid

Babyers og barns hud er mer skjør enn voksnes hud, spesielt når det kommer til de skadelige virkningene fra solens UV-stråler. Derfor er det også viktig at barn og babyer allerede i en tidlig alder blir beskyttet med både klær, solhatt, skygge og solkrem når de er utendørs.

Vi guider deg til de beste solkremene for barn og babyer, slik at du kan skape gode solvaner for selv de minste i familien.

BARN OG BABYER ER MER SENSITIVE OVENFOR SOLEN

Barns hud er mer sensitiv og sårbar enn voksnes. Dette skyldes ikke bare at barns hud er tynnere, men også at pigmenteringssystemet deres (evnen til å 'bli brun') fortsatt er under utvikling. Det betyr at huden ennå ikke har den selvforsvarsmekanismen, som hjelper til å beskytte huden mot solens UV-stråler hos voksne.

Ung hud er dermed sårbar for solbrenthet, og det er estimert at ca. 50-80% av solrelaterte skader oppstår i barndommen og ungdomsårene1.

Derfor er det viktig å lære eldre barn gode solvaner, som å regelmessig bruke bredspektret solbeskyttelse, ha på seg beskyttende klær og unngå eksponering i de mest solrike timene på dagen. 

Dermatologer anbefaler at barn under 3 år ikke utsettes for direkte sollys og alltid skal beskyttes med solkrem og klær, selv når de oppholder seg i skyggen

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

NÅR SKAL MAN SMØRE BARN SOLKREM?

Det anbefales å smøre barnet inn med solkrem ca. 20 minutter før dere skal ut i solen. Barn bør alltid smøres rikelig med solkrem og bruke dekkende klær når de er utendørs, selv om de er i skyggen. 

Solkremen kan i utgangspunktet holde hele dagen, men hvis barnet bader eller svetter mye, anbefaler vi å smøre på nytt. Unngå også soleksponering mellom kl. 11 og 16, når solen er sterkest.

Spesielt babyer er sårbare for solens stråler og kan bli solbrent selv med indirekte soleksponering. Selv om barnet befinner seg i skyggen, vil sollyset fortsatt reflekteres og derfor er beskyttelse fortsatt avgjørende.

Solbeskyttelse for barn bør ikke begrenses til ferier og solrike dager. Akkurat som oss voksne, utsettes barn også for solens UV-stråler ved utendørsaktiviteter hele året rundt.

 

RISIKO VED FOR MYE SOL

Både solens UVA- og UVB-stråler skader huden i lengden hvis vi får for mye av dem – dette gjelder både for barn og voksne. På kort sikt kan for mye sol resultere i dehydrering, heteslag, solbrenthet og ubehag i huden.

Det er viktig at vi som foreldre er spesielt oppmerksomme, da barn ofte bare vil uttrykke ubehag ved solbrenthet etter skaden allerede har skjedd.

De langsiktige effektene ved overdreven UV-eksponering fra solen er i verste fall økt risiko for hudkreft, som melanom, og en akselerasjon av hudens aldring.

Men det er ingen grunn til panikk! Barn skal absolutt ikke unngå solen, og alle disse risikoene kan reduseres ved å lære barn om gode solvaner og solbeskyttelse.

HVORDAN BESKYTTER JEG HUDEN TIL BARNET MITT MOT SOLEN?

Beskyttelse mot solens stråler handler ikke bare om å bruke solkrem. Ved å lære barna dine gode solvaner og solbeskyttelse i en tidlig alder, kan de dra nytte av det hele livet. På den måten kan du hjelpe barna dine til å ta bedre vare på huden sin, også som voksne.

Her er noen gode måter å beskytte barna dine på: 

  • Dekk barna dine til med en bredbremmet hatt, UV-solbriller og mørke klær (en svart T-skjorte gir mer beskyttelse enn en hvit), og supplér alltid med solkrem.
  • Søk skygge mellom kl. 11 og kl. 16.
  • Ta med en parasoll eller et telt når dere er på stranden.
  • Sørg for at barna dine drikker vann regelmessig.
  • Ikke undervurder indirekte soleksponering: UVA-stråler kan passere gjennom skyer og glass, og huden er dermed fortsatt utsatt på en overskyet dag, i bilen eller på en flyreise.

FINN DEN BESTE SOLKREMEN FOR BARN OG BABY

Hos La Roche-Posay vet vi at det kan være en utfordring å finne den rette solbeskyttelsen for de minste. Derfor har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmålene om solkremer, slik at du kan få en oversikt og finne den solpleien som passer best til dine barns behov.

 

HVILKEN SOLFAKTOR ER BEST FOR BARN?

Som utgangspunkt anbefaler vi at du velger en solkrem med høy eller veldig høy solfaktor (SPF50+) som også tilbyr bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse til små barn.

Barn under 3 år bør aldri oppholde seg i direkte sollys, men husk også å bruke solbeskyttelse ved indirekte soleksponering, hvis barnet ditt er over 6 måneder.


HVOR OFTE BURDE MAN SMØRE BARN MED SOLKREM?

For å sikre optimal beskyttelse anbefales det å påføre solkrem med høy SPF ofte, og minst hver andre time, i et så jevnt lag som mulig.

Sørg for å smøre rikelig solkrem på alle steder hvor huden kan være utsatt. Vær spesielt oppmerksom på ørene, nesen, leppene, nakken, hendene og føttene. Påfør solkrem straks etter svømming eller hvis du eller barnet svetter mye.

Med vår Anthelios XL Solstift med SPF50+ får du en enkel og praktisk solstift som er lett og rask å bruke for hyppig påføring. Stiften tilbyr bredspektret solbeskyttelse og er velegnet for de utsatte områdene som man ofte glemmer å smøre inn.


HVOR MYE SOLKREM BURDE MAN BRUKE?

Det er vanskelig å gi et endelig svar på hvor mye solkrem man bør bruke.

Som tommelfingerregel anbefales det imidlertid å bruke en mengde som tilsvarer en håndfull for å beskytte hele kroppen. En barnehåndfull til en barnekropp og en voksenhåndfull til en voksen kropp.

 

ANTHELIOS - SOLKREM DESIGNET SPESIFIKT FOR BABYER OG BARN

Hos La Roche-Posay har vi forsket på solpleie og solsensitiv hud i mer enn 25 år og skapt en serie av spesialiserte og profesjonelle solbeskyttelsesprodukter som passer til alle hudtyper. Vi kaller den Anthelios.

Solkremene våre kan brukes til babyer fra 6 måneders alder og kommer i forskjellige teksturer som lotions, stifter og sprayer. Felles for alle solkremene våre er at de er testet under dermatologisk kontroll, kun inneholder nødvendige ingredienser, og tilbyr veldig høy og bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse.

 

SOLKREM FOR SMÅ BARN

 

Hvis du har små barn, anbefaler vi Anthelios Barn Sollotion SPF50+, som gir bredspektret og veldig høy UVA- og UVB-beskyttelse.

Denne sollotionen er lett i konsistensen og klisser ikke. Den er formulert med pleiende ingredienser, som for eksempel sheasmør, som tilfører næring til huden og hjelper med å styrke hudbarrieren.

Påfør produktet i rikelige mengder for optimal beskyttelse.


SOLPLEIE FOR BABYER


For babyer fra 6 måneders alder anbefaler vi Anthelios Baby Sollotion SPF50+ til bruk ved indirekte soleksponering.

Dette solpleieproduktet er utviklet spesielt for babyers sensitive hud, som aldri har vært utsatt for sollys, og gir meget høy og bredspektret beskyttelse.

Den er beriket med naturlig sheasmør, som beroliger og fukter huden, samtidig som hudens naturlige barriere styrkes.

SOLKREM FOR VANNELSKEREN


Hvis dere tilbringer dagen på stranden eller ved bassenget, kan du med fordel velge en solkrem som er utviklet for våt hud.

Prøv for eksempel vår Anthelios Barn Wet Skin Sollotion SPF50+ som både er ekstra vannresistent og kan påføres direkte på våt hud for bedre beskyttelse ved stranden eller bassenget.

Sollotionen gir meget høy og bredspektret beskyttelse for barns hud.

 

PRAKTISK SOLSPRAY FOR BARN


Anthelios Barn Solspray SPF50+ er en solspray utviklet for å beskytte barns sensitive hud mot solens stråler gjennom en lett mist. Dette gjør påføringen av solbeskyttelse enda enklere.

Denne solsprayen har en lett konsistens og gir bredspektret UV-beskyttelse til barn.

Den smarte sprayen er formulert med E-vitamin og sheasmør, som både tilfører næring til huden, beskytter mot frie radikaler og styrker hudbarrieren.

 

 

 

 

 

ANTHELIOS SOLBESKYTTELSE TIL BARN

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.

LÆR MER OM

SOLBESKYTTELSE