SOLKREM TIL BARN OG HVORDAN DU BESKYTTER BARN MOT SOLEN

Article Read Duration 6 min lesetid

Babyer og barns hud er mer skjør enn voksen hud, spesielt når det gjelder de skadelige effektene av uv-stråler. Det viktigste er at barn og babyer blir beskyttet med klær, solhatt, skygge og solkrem i tidlig alder.

Dermatologer anbefaler at barn under 3 år overhodet ikke skal utsettes for direktesollys og bør alltid beskyttes av solkrem/klær selv når de er i skyggen. Eldre barn trenger å lære om gode solvaner, slik som å regelmessig bruke bredspektret UVA- og UVB-beskyttende solkrem, bruke beskyttende klær og unngå eksponering på de mest solfylte timene på dagen (kl. 11 til 16).

I artikkelen nedenfor finner du en rekke tips for å lære barna dine om gode solvaner som de trenger for å passe på huden mens de nyter solen.

Barn og babyer er mer følsomme for solen

Babyer og barn under 3 år bør ikke utsettes for direkte soleksponering, ettersom barns hud er mer sårbar. Barnas hud er tynnere, og pigmenteringssystemet (evnen til å "bli brun") utvikler seg fortsatt, noe som betyr at det mangler det naturlige forsvaret som hjelper å gi voksen hud en viss beskyttelse mot skadelige UV-stråler.

Med et pigmenteringssystem som fremdeles utvikler seg, har de ikke selvforsvarsmekanismen som hos voksne hjelper til med å beskytte huden mot UV-stråler. Ung hud (spesielt babyhud) er sårbar for solbrenthet, og 50-80 % av solrelatert skade oppstår i barndommen og i ungdomsårene1.

På kort sikt kan overdreven soleksponering forårsake dehydrering, heteslag og solbrenthet. På lang sikt kan det føre til økt risiko for hudkreft.

Dette er grunnen til at solbeskyttelse er så viktig for barn, og hvorfor babyer skal holdes helt utenfor solen. Med riktig solkrem for babyen og konstant skygge, bør solbrenthet aldri skje.

Når skal man smøre barn med solkrem?

Barn bør alltid smøres med solkrem eller brukte klær, selv om de er i skyggen. Velg en solkrem med solfaktor 50+ (SPF50+) som er nennsom mot babyens følsomme hud. Eldre barn bør regelmessig smøres med bredspektret UVA- og UVB-beskyttende solkrem, bruke klær og unngå soleksponering når solen er på sitt sterkeste om dagen (kl. 11 til 16). Bruk en solkrem som er vannavstøtende og høy solfaktor Spf50+.

Solkrem for barn er ikke bare for feriene. Barn blir utsatt for UV-stråler under utendørsaktiviteter hele året: piknik i parken, aktiviteter på lekeplassen, idrett osv. Babyer er spesielt utsatt for solbrenthet, selv med indirekte soleksponering (dette er når babyen din er i skyggen, men reflektert sollys når fremdeles huden, så beskyttelse er fortsatt viktig).

Solskader øker gradvis og akkumuleres: Tenk på det som å bruke et sol-klippekort. For hvert “kjøp” du gjør (soleksponering) øker “solgjelden” din. Det øker risikoen over tid.

Når barn får for mye sol, er det åpenbare kortsiktige risikoer:

  • Dehydrering.
  • Heteslag.
  • Ubehagelig solbrenthet.

Barn elsker å leke ute, og vi vil at de skal ha det gøy! Men foreldre må være på vakt - Et barn vil bare uttrykke ubehag ved solbrenthet når skaden allerede har skjedd på hans eller hennes hud. Og de langsiktige virkningene er mer bekymringsfulle. Overdreven UV-eksponering for solen kan øke risikoen for:

  • Akselerasjon av hudens aldring.
  • Hudkreft som melanom.

Men ikke få panikk! Alle disse risikoene kan reduseres ved å lære barn om gode solvaner og solbeskyttelse. Les videre om våre gode råd og solvaner for å beskytte barns hud mot solen.

HVORDAN BESKYTTER DU BARNETS HUD FRA SOLEN?

Beskyttelse handler ikke bare om solkrem. Ved å lære barna om gode solvaner og solbeskyttelse i en tidlig alder, kan de få nytte av det hele livet. På den måten kan du hjelpe dine barn til å passe bedre på huden deres.

Her er noen gode tiltak for å beskytte barna dine mot solen:
  • Dekk barnet ditt til med en hatt med bred kant hele veien rundt, UV-solbriller og mørke klær (en svart T-skjorte er mer beskyttende enn en hvit) og alltid supplere med solkrem.
  • Søk skygge mellom kl. 11.00 og 16.00.
  • Ta med en parasoll eller telt til stranden.
  • Sørg for at barna drikker vann regelmessig.
  • Ikke undervurder “indirekte” eksponering: UVA-stråler kan passere gjennom skyer og glass, så huden er fortsatt i fare på en overskyet dag, i bilen eller på en flyreise.

FINN DEN BESTE SOLKREMEN TIL BARN OG BABYER

Hvilken solfaktor for barn bør jeg velge?

Bruk en solkrem med SPF50+ og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse på barna dine. Når du har barna med på stranden eller ved svømmebassenget bør du velge en solkrem utviklet for å påføres på våt hud.


Hvor ofte bør du smøre barn med solkrem?

Påfør solkrem med høy SPF (solbeskyttelses faktor) ofte og minst annenhver time så jevnt du kan. Sørg for å smøre rikelig med solkrem på alle områder, hvor huden kan være utsatt. Vær oppmerksom på ofte glemte områder: ører, nese, lepper, nakken, hender og føtter. Påfør solkrem igjen umiddelbart etter svømming eller hvis barnet svetter mye.


Hvor mye solkrem bør man bruke?

Som en generell tommelfingerregel er det bruk for en mengde solkrem på størrelse som en golfball for å beskytte hele kroppen.

AANTHELIOS: SOLKREM SPESIELT DESIGNET FOR BABYER OG BARN

ANTHELIOS fra La Roche-Posay tilbyr effektiv solbeskyttelse for babyer og barn fra 6 måneder. Anthelios solkrem til babyer og barn er utviklet til ung hud og inneholder et minimalt antall ingredienser, mens de tilbyr veldig høy og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse. Produktene fås både som spray, lotion samt en lotion som er utviklet til å påføres på våt hud

Alle produktene er testet under dermtologisk kontroll.

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

ANTHELIOS SOLBESKYTTELSE TIL BARN

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.

LÆR MER OM

SOLBESKYTTELSE