HVA ER HUDORMER?

Article Read Duration 3 min lesetid

Hudormer eller "åpne komedoner" kan se ut som små flekker av smuss, men faktisk er de blokkerte porer hvor blandingen av talg og døde hudceller har blitt mørkere etter kontakt med luften. Hudormer er urenheter i huden som ofte er lett å få øye på. Hudormer er typisk mørke i fargen og gir ujevnheter i huden. I motsetning til andre flekker er hudormer ikke inflammatoriske, så det vil normalt ikke være ubehag hvis man tar på dem.

De fleste vil oppleve hudormer på og rundt nesen og i den sentrale delen av ansiktet, men hudormer kan også forekomme på ryggen, brystet, nakken, armer og skuldre.

Nedenfor kan du lese mer om hva som forårsaker hudormer og hva du kan gjøre for å fjerne hudormer.

HVORFOR FÅR MAN HUDORMER?

Hudormer er forårsaket av tilstoppede hårsekker. Hårsekker (også kalt "follikler") inneholder hår og en talgkjertel som produserer talg for å hjelpe med å holde huden myk. Døde hudceller og talg samles og danner en "propp" som får en sortaktig farge, fordi den er i kontakt med luften, som får den til å oksidere, på samme måte som oppskåret frukt skifter farge når den blir utsatt for luft.

Hudormer er en opphopning av talg, hvor mange andre urenheter er et resultat av noe bakterielt. Kroppen din ser kanskje ikke hudormer som en trussel, men du føler deg kanskje irritert over disse små sorte merkene på huden din.

Den gode nyheten er at det er hjelp å få, som kan redusere eller fjerne hudormer, men det kan ta lengere tid enn andre former for urenheter. Å fjerne hudormer krever tålmodighet.

HVORDAN BLI KVITT HUDORMER?

Hudormer kan normalt reduseres eller fjernes med den rette hudpleien.

  • Produkter som eksfolierer huden hjelper til å rense porene dine for døde hudceller og talg, som kan tilstoppe porene. Prøv for eksempel Effaclar Rensegelé+M etterfulgt av Effaclar Skintonic for å eksfoliere porene.
  • Bruk også en fuktighetsgivende krem utviklet til uren hud, ettersom hudens fuktighetsnivå bør holdes i balanse for å ikke stimulere en overproduksjon av talg. Prøv Effaclar K+ som er en talgoppløsende fuktighetskrem for fet og uren hud med tilstoppede porer og hudormer.
  • Husk alltid å være skånsom mot huden din for å unngå irritasjon og rødhet.

Hvis du i lenger tid har forsøkt å redusere eller bli helt fri for hudormer med spesialiserte hudpleieprodukter, bør du kanskje overveie å se en dermatolog (hudlege) for å få det undersøkt. Dermatologen din kan vurdere om en behandling er nødvendig.

Husk å være tålmodig ved bruk av hudpleie, ettersom det kan ta lenger tid å se ønskede resultater.

EFFACLAR
TIL FET OG UREN HUD