VOKSEN AKNE OG UREN HUD HOS VOKSNE ØKER

Article Read Duration 5 min lesetid

Flere voksne kvinner og menn opplever tegn på voksen akne og uren hud i ansiktet. Akne er tradisjonelt ansett for å være et tenåringsfenomen, men i dag er det en tendens til at et økende antall voksne opplever akne og uren hud.

Voksen akne og uren hud er mer vanlig hos voksne kvinner enn hos menn. I dag har ca. 51% av kvinner i alderen 20 til 29 år uren hud, mens det berører ca. 35% i alderen 30 til 39, 26% i alderen 40 til 49 og 15% av kvinner som er over 50 år.* Studier viser også at en tendens til akne og uren hud hos kvinner er økende.**

HVORFOR FÅR DU KVISER SOM VOKSEN?

Akne og uren hud hos voksen består av hudormer og kviser, og er forbundet med fet hud. Noen av de vanligste årsakene er:

  • Hormonelle forandringer
  • Stress
  • UV-stråler
  • Genetikk
  • Forurensning
  • Kosthold

Noen har en vedvarende tendens til akne, som de har hatt siden ungdomsårene. Men selv voksne som ikke har hatt akne på lenge, kan oppdage nye akneutbrudd og uren hud. Voksne som aldri har hatt akne før puberteten kan også oppleve akne utbrudd.

KJENNETEGN FOR VOKSEN AKNE

Voksne har en tendens til å ha retensjonell akne, mens tenåringer oftere har inflammatorisk akne.

Retensjonell akne dannes når porene tilstoppes med olje og døde hudceller. Det vises ofte som hudormer som kan bli merker. Når de tilstoppede porene blir større, blir oljen utsatt for luft og blir svart. Dette er det som er kjent som sorte hudormer. Mange mennesker tror at hudormer er forårsaket av smuss, men det er ikke tilfelle.

Les mer om årsaker og ulike akne typer.

HVA KAN DU GJØRE MED VOKSEN AKNE?

Det kan være vanskelig å akseptere å ha akne og uren hud i ansiktet som voksen når du gjør det bra på jobben, har barn og gjør alt som de voksne skal og bør gjøre.

Avhengig av hvor vanskelig grad av uren hud du har, så kan målrettett hudpleie og gode råd fra ditt apotek ofte hjelpe, og hvis nødvendig kan en lege eller dermatolog (hudlege) hjelpe med en behandling.

*Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 (2008).

**Bagatin, Edileia et al. Adult female acne: a guide to clinical practice. Anais brasileiros de dermatologia vol. 94,1 (2019).

EFFACLAR
TIL FET OG UREN HUD