ALT OM AKNE OG UREN HUD

Article Read Duration 5 min lesetid

Akne og uren hud oppstår typisk som følge av: Hormoner forårsaker økt talgproduksjon som gjør huden fet. De samme hormonene forårsaker økt produksjon av hudceller. Porene tilstoppes med en blanding av celler og talg. Blokkerte porer danner grobunn for bakterier som kan forårsake inflammasjon, og dermed føre til urenheter og fet hud. Dette kan resultere i flere typer kviser, som kan være plagsom for huden. Spørr på ditt apotek for å få råd og veiledning om riktig hudpleie. Hvis du opplever alvorlige tegn på akne og uren hud, anbefaler vi at du tar kontakt med din lege eller en dermatolog (hudlege).

HVA ER ÅRSAKENE TIL AKNE OG UREN HUD?

Det kan være flere årsaker til hvorfor man opplever akne og uren hud. Akne og uren hud er ofte forårsaket av hormonelle endringer som oppstår i puberteten såvel som på andre tidspunkter med hormonell forandring, som før din menstruasjon eller under graviditet hos kvinner. Det kan også skylder andre faktorer slik som stress, tretthet, kosthold, UV og forurensning.

Akne og uren hud er også genetisk:

Hvis dine foreldre hadde det, er det sannsynlig at du også får det.

HVA ER HORMONELL AKNE?

Hormonell akne skyldes en ubalanse i en type hormon kalt androgener. Disse hormonene gjør huden mye fetere. En viss mengde talg (olje) er gunstig for huden, og beskytter den med et vanntett lag. Men i puberteten kan hormonelle endringer føre til en økt sekresjon, noe som kan gjøre huden mye fetere. De samme hormonene kan forårsake en overproduksjon av cornealceller (overflatehudceller) ved porenes åpning, hvilket gjør at den blir blokkert. Det er det vi kjenner som åpne komedoner (sorte hudormer).

FET HUD OG BAKTERIER SOM FORÅRSAKER AKNE

Hos tilstoppede porer og hudormer, er talgen ikke i stand til å flyte ut som normalt. Derfor blir talg i fet hud til en fødekilde for de bakteriene som kan forårsake akne. Bakterier som forårsaker akne, er "anaerobe" hvilket betyr at miljøet uten oksygen i de tilstoppede porene får dem til å føle seg hjemme. Resultatet? De tilstoppede porene blir infisert. Akne og uren hud kan sees som hevede nupper (røde flekker) eller kviser (røde nupper med en hvit prikk i midten) eller som en dyp cyste på sterk angrepet uren hud.

TYPER AV AKNE OG UREN HUD

Akne og uren hud faller inn under to grunnleggende kategorier; Retensjonal og inflammatorisk

Rentensjonal akne og uren hud består av tilstoppede porer eller komedoner. Disse deles inn i to typer:

  • Åpne komedoner, kjent som sorte hudormer, der den klebrig blandingen av celler og talg blir mørkere når den er i kontakt med luften.
  • Lukkede komedoner, hvor blandingen er forseglet under overflaten og danner det som kalles hvite kviser. Inflammatorisk akne og uren hud består av røde, hevede kviser, ofte med en hvit prikk i midten.

 

ALVORLIGE UTBRUDD AV AKNE OG UREN HUD

Nodulær og cystisk akne

I alvorlige tilfeller av akne og uren hud kan man få nodulær eller cystisk akne, som opptrer dypere ned i huden. Denne typen av akne kan forårsake permanente arrdannelser og bør behandles av en dermatolog (hudlege).

AKNE OG UREN HUD MED RØDHET

Som reaksjon på vekst av bakterier som forårsaker akne og uren hud, frigis stoffer kalt inflammatoriske mediatorer eller cytokiner i huden. Disse medvirker til at blodkarrene utvides, hvilket ofte forårsaker røde merker i huden. Hvis din akne og urene hud fører til generell rødhet i huden - spesielt på tvers av nesen og kinnene - så har du kanskje det man kaller akne rosacea. Hvis du opplever noen av disse tegnene, og har bruk for hjelp, anbefaler vi at du tar kontakt med din lege eller dermatolog (hudlege).

MØRKE FLEKKER OG MERKET ETTER AKNE

Har du noen gang lagt merke til at akne og uren hud kan etterlate mørke flekker etter at kvisen er borte? På grunn av inflammasjon i huden, som er forårsaket av bakterier, kan huden utvikle det som kalles postinflammatorisk hyperpigmentering, hvis den utsettes for soleksponering. Dette uttrykket betyr at det er brune merker hvor man før hadde kviser. Vi anbefaler derfor å supplere sin hudpleie (og eventuelt behandling) med solbeskyttelse, hvis du har akne og uren hud.

GODE RÅD TIL UREN OG FET HUD

Hvis du opplever kviser, hudormer og fet samt blank hud, er et godt råd å spørre etter spesialisert hudpleie til uren og fet hud på apoteket. Et generelt råd er å finne den hupleien eller behandlingen som passer til huden din og dine behov. Prøv å følge noen av disse grunnleggende daglige tipsene:

  • Rens huden og området to ganger daglig med et renseprodukt som er mildt rensende.
  • Følg opp med en daglig hudpleiekrem eller et serum som er tilpasset dine behov. Spør om hjelp hos ditt nærmeste apotek.
  • Velg produkter og make-uo som ikke tilstopper porene.
  • Beskytt huden din mot solen, siden soleksponering kan gjøre hudens øverste lag tykkere og dermed øke talgproduksjonen, hvilket skaper de perfekte betingelsene og grobunn for urenheter.
  • Klem ikke kvisene, da dette kan forverre inflammasjonen og etterlate merker og arr i huden.

Hvis din urene hud forverres til tross for disse rådene, anbefaler vi at du tar kontakt med din lege eller dermatolog (hudlege). Ikke nøl med å snakke med ham / henne om det.

 

VI HAR OGSÅ
EN PRODUKTSERIE TIL DET

EFFACLAR er en komplett serie med løsninger til alle stadier av fet og/uren hud.

VÅRE HØYE STANDARDER
FOR PRODUKTUTVIKLING

laroche posay sikkerhet forpliktelse produktallergi testet modell på nært hold

UTVIKLET MED FOKUS
PÅ TOLERANSE

Se mer
Våre produkter er utviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud.
Dokumentert effektivitet og toleranse.
laroche posay sikkerhetsforpliktelse viktig aktiv dose produkthode

KUN DET VIKTIGSTEI RIKTIG AKTIV DOSE

Se mer
Våre produkter er utviklet i samarbeid med dermatologer og inneholder kun de nødvendigste ingrediensene i riktig aktiv dose.
laroche posay sikkerhet forpliktelse sensitiv hud modell baby

TILPASSET HUDPLEIE
TIL DE FLESTE BEHOV

Se mer
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fet og uren hud, tørr hud, svekket hud, hud med tendens til rødhet og mange andre behov.
laroche posay sikkerhet forpliktelse formel beskyttelse produkt hode

BESKYTTENDE EMBALLASJE
TOLERANSE OG EFFEKTIVITET

Se mer
Vi bruker beskyttende emballasje og kun de mest nødvendigste konserveringsmidlene for en høy toleranse og effektivitet over tid.