Fokus på ...

Atopisk dermatitt, en allergisk hudtilstand som angriper meget tørr hud.

Img_Atopisk dermatitt, en allergisk hudtilstand som angriper meget tørr hud.

Atopisk eksem, som også kalles atopisk dermatitt, er en hudtilstand som blir mer og mer vanlig. Under utbruddene klør og væsker huden før det oppstår blemmer. For å redusere antall utbrudd er det svært viktig å unngå kontakt med allergener og påføre mykgjørende kremer jevnlig.

Contexto

En vanlig hudsykdom

Atopisk eksem eller atopisk dermatitt er en vanlig hudsykdom som ofte utvikler seg rundt 3-årsalderen, men kan også oppstå tidligere. Hos nyfødte dukker utbruddene oftest opp i ansiktet, spesielt på kinnene og haken. Etter hvert som barnet blir eldre oppstår eksemet for det meste på halsen, i hudfoldene rundt albuene, rundt håndleddene og bak knærne. Utbruddene etterfølges av en fase med midlertidig bedring. Disse utbruddene starter ofte med små, røde flekker på huden som begynner å klø. Huden blir tørr og ru enkelte steder og starter deretter å væske før det dannes blemmer.

Opprinnelse

Årsak: meget tørr hud

Mange har en genetisk predisposisjon for atopisk dermatitt. Personer med denne sykdommen har et immunsystem med høy reaktivitet. Dessuten har personer med atopisk hud ekstremt tørr hud. Siden hudbarrieren er svekket kan allergener i omgivelsene trenge ned i de dyptliggende lagene i overhuden. Deretter stimuleres immunsystemet, som overreagerer. Dette fører til at det oppstår kliniske tegn på atopisk eksem: kløe, betennelse og væsking. Miljøfaktorer kan også forklare den betydelige økningen i atopisk dermatitt de fem siste årene: forurensing, passiv røyking osv.

Behandling

Behandling: corticoider og mykgjørende kremer

Under utbrudd: Dermatologer foreskriver kremer eller salver som inneholder corticoider. Disse produktene behandler eksemet så snart utbruddet oppstår.  Når eksemet er borte, gjenoppretter de mykgjørende kremene fuktighetsnivået i ekstremt tørr hud. Dette vil også bidra til å forhindre nye utbrudd. Kremer for atopisk hud bør påføres hele kroppen én eller to ganger daglig. For å redusere antall utbrudd anbefales følgende: 

  • Dusje i stedet for å bade
  • Bruk en mild rensegelé uten såpe og parfyme
  • Bruk bomullsklær i stedet for ull eller syntetiske klær
  • Hold lav temperatur i rommet
Atopisk dermatitt forsvinner vanligvis før voksen alder.  

Kontakt en dermatolog hvis du vil ha mer informasjon.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler