ÅRSAKER TIL SENSITIV HUD: INTERNE OG EKSTERNE

Article Read Duration 8 min lesetid

Tegn på sensitiv hud kan være ubehagelige følelser i huden - prikkende, strammende, kløende eller brennende følelse - som kan resultere i tørrhet og rødhet. Årsaken finnes ofte i hudens barrierefunksjon (hudens ytterste lag) hvor man kan ha overfølsomme nerveender, som sender signaler om ubehag, som reaksjon på ufarlig stimuli. Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor dette skjer, men det som er kjent er at disse symptomene kan forårsakes av flere interne og eksterne faktorer.

Eksterne årsaker:

• Temperaturendringer og vind Forurensning Sol Innendørs klima Hardt vann Kontakt med stoffer som kan fremkalle en reaksjon

Interne årsaker:

• Krydret mat Alkohol Glutenintoleranse Hormonelle forandringer Stress eller intense følelser

Hudens følsomhet kan kontrolleres ved å redusere disse faktorene så langt som mulig (les videre for å finne ut hvordan), kombinert med en passende hudpleierutine til sensitiv hud, ved hjelp av ekspertprodukter fra TOLERIANE-serien.

HVA ERSENSITIV HUD?

Sensitiv, følsom eller sart hud kan kjennetegnes ved en følelse av ubehag i huden - for eksempel en prikkende, strammende, kløende eller brennende følelse - og som kan lede til tørrhet eller til tendens til rødhet. Enhver hudtype,, uansett om den er tørr, fet eller kombinert, kan være eller bli sensitiv. De karakteristiske tegnene til sensitiv hud kan forekomme hele tiden eller kan være forårsaket av spesifikke interne og eksterne faktorer.

HVA FORÅRSAKERSENSITIV HUD?

Sensitiv hud antas å være på grunn av overfølsomhet i nerveendene i huden, som begynner å sende signaler av ubehag som reaksjon på ufarlig stimuli. Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor dette skjer, men det som er kjent er at disse symptomene kan forårsakes av flere interne og eksterne faktorer. Les videre nedenfor om hovedårsakene til sensitiv hud og, viktigst av alt, hva du kan gjøre.

EKSTERNE FAKTORER SOM KAN FØRE TIL SENSITIV HUD

Sensitive hud kan være forårsaket av interne og eksterne faktorer. La oss se på de eksterne faktorene først.

Temperaturendringer og vind

Eksterne faktorer som kan påvirke hudens sensitivitet, inkluderer blant annet varme, kulde og vind. Dette er fordi temperaturforandringer kan utløse frigjøring av kløemolekylet histamin i huden. Dette kan forårsake prikkende følelse eller kløe kan få blodkar til å utvide seg, noe som resulterer i rødhet.

Hva du kan gjøre: Du kan ikke endre været, men du kan unngå altfor varme dusjer eller bad, og prøve å skru ned sentralvarmen om vinteren og klimaanlegget om sommeren. For å styrke hudens barrierefunksjon bør du bruke et beroligende hudpleieprodukt som for eksempel TOLERIANE Sensitive.

FORURENSNING

Sensitiv hud kan også påvirkes av forurensning. Fine partikler kalt PM 2.5 (i utgangspunktet sot) kan feste seg til hudoverflaten, der de utløser en kjedereaksjon av oksidativt stress og forårsaker irritasjon i huden. Dette bryter ned den hudens beskyttelsesbarriere og kan forårsake tørrhet som ytterligere øker hudens sensitivitet.

Hva du kan gjøre: Hvis du har sensitiv hud, bør du velge produkter i tuber eller emballasje som er lufttett med beskyttelsesventiler for å minimere risikoen for forurensning eller oksidering. Spør etter TOLERIANE Sensitive som finnes i tube på ditt lokale apotek.

Sol

Solen har mange gavnbare egenskaper, men ultraviolette stråler fra sollys kan utløse oksidativt stress i huden, som kan påvirke sensitiv hud. Solens UVA-stråler kan også øke hudens aldringsprosess og forårsake tap av fasthet og føre til mer rynker.

Oppdag vår anti-age hudpleie som passer til selv den mest sensitive huden med HYALU B5.Husk også vår ANTHELIOS-serie med høy UVA- og UVB-beskyttelse, som er velegnet til sensitiv hud.

Dette kan du gjøre: Bruk et solbeskyttelsesprodukt med SPF 30-50 spesielt formulert for sensitiv hud i din daglige hudpleierutine. Prøv ANTHELIOS Ultralett krem SPF50+ med meget høy UVA- og UVB-beskyttelse, og som er spesielt tilpasset og testet på sensitiv hud og rundt øyeområdet.


Lær mer om UVA- og UVB-beskyttelse her.

INTERNE ÅRSAKER TIL SENSITIV HUD

La oss nå se på de interne faktorene som kan forårsake tegn til sensitiv hud.

Krydret mat

Har du noen gang lagt merke til at sterk sterk og krydret mat kan øke varmen i huden din? Dette er ikke tilfeldig: et stoff kalt capsaicin som finnes i krydret mat kan utløse irritasjonsreseptorer i huden, noe som fører til de velkjente tegnene på sensitiv hud. Mange kan også oppleve at huden blusser opp og får en tendens til rødhet etter å ha spist denne typen mat.

Dette kan du gjøre: Hvis du har sensitiv hud kan du vurdere å begrense eller la være å spise sterk og krydret mat. Hvis du skal spise indisk mat, hvorfor ikke velge en mild korma?

Alkohol

Inntak av alkohol er den viktigste årsaken til sensitiv hud på grunn av to innvirkninger: For det første kan alkohol forårsake utvidelse av blodårene i huden, noe som kan resultere i at huden blusser opp og tendens til rødhet; for det andre fungerer det som et diuretikum (et stoff som skyller vann ut av systemet ditt) som tørker huden ut, noe som gjør den mer sårbar for eksterne påvirkninger.

Dette kan du gjøre: Moderasjon er nøkkelen! Det anbefales å begrense sitt forbruk av alkohol hvis man har sensitiv hud.

Tegn på glutenintoleranse

Glutenintoleranse kan påvirke huden din. Gluten er ikke en vanlig årsak til sensitiv hud, men det er verdt å legge merke til at om symptomene dine blusser opp etter å ha spist brød, pasta eller annen mat som inneholder gluten.

Dette kan du gjøre: Hvis gluten er en grunn til at du har sensitiv hud, er det en god idé å prøve et glutenfritt kosthold. Du bør vende deg til å sjekke ingredienslisten til matvarer for å se om de inneholder gluten, men den viktigste endringen vil innebære å eliminere korn som hvete, bygg og rug fra kostholdet ditt.

Hormonelle forandringer

Mange kvinner opplever at tegnene på sensitiv hud kan være på grunn av hormonelle svingninger som deres månedlige syklus eller under overgangsalderen. Hormonelle endringer kan føre til at huden blusser opp og gi tendens til rødhet.

Dette kan du gjøre: Hvis du opplever noen av disse tegnene på sensitiv hud kan du bruke La Roche-Posay termalsk kildevann, som både er beroligende og antioksiderende. Sørg for at hudpleierutinen din er tilpasset din sensitive hud. Spørr ditt apotek om råd på hvilke produkter som er spesielt utviklet til sensitiv hud med tendens til rødhet, som for eksempel ROSALIAC AR.

Stress eller intense følelser

For noen mennesker kan stress og intense følelser forårsake sensitiv hud. Psykiske tilstander som disse kan medføre at nerveendene i huden din sender signaler av ubehag og at blodkar i ansikt og hals utvides, noe som kan føre til rødhet og få ansikt og hals til å føle seg varm.

Dette kan du gjøre: Hvis du synes huden din føles ubehagelig eller rød i situasjoner med høyt stress, er ditt første skritt å prøve å din stress under kontroll. En teknikk som kan hjelpe i slike situasjoner er mindfulness:

Du kan hjelpe til å redusere hudens ubehag og sensitivitet med riktig hudpleie, som for eksempel TOLERIANE Sensitive, som bruker lipider for å styrke hudens fysiske barriere og prebiotika for å bevare de gode bakteriene.

Klikk HER for å få en komplett hudpleierutine for sensitiv hud.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

VI HAR OGSÅ
EN SERIE TIL DET

TOLERIANE er en produktserie utviklet til å fukte og berolige sensitiv og intolerant hud.

VÅR SIKKERHETS
FORPLIKTELSER

laroche posay sikkerhet forpliktelse produktallergi testet modell på nært hold

UTVIKLET MED FOKUSPÅ TOLERANSE

Se mer
Våre produkter er utviklet med respekt for sensitiv og intolerant hud. Dokumentert effektivitet og toleranse.
laroche posay sikkerhet forpliktelse formel beskyttelse produkt hode

BESKYTTENDE EMBALLASJETOLERANSE OG EFFEKTIVITET

Se mer
Vi bruker beskyttende emballasje og kun de mest nødvendigste konseringsmidlene for en høy toleranse og effektivitet over tid.
laroche posay sikkerhetsforpliktelse viktig aktiv dose produkthode

KUN DET MEST NØDVENDIGE,I RIKTIG AKTIV DOSE

Se mer
Våre produkter er utviklet i samarbeid med dermatologer og inneholder kun de nødvendigste ingredienser i riktig aktiv dose.
laroche posay sikkerhet forpliktelse sensitiv hud modell baby

TILPASSET HUDPLEIETIL DE FLESTE BEHOV

Se mer
Vi har produkter tilpasset til de fleste behov: sensitiv hud, fet og uren hud, tørr hud, svekket hud, hud med tendens til rødhet og mange andre behov.

LÆR MER OM
HVA SENSITIV HUD ER

placeholder LØSNINGER FOR SENSITIV HUD
Les mer
placeholder PLEIE TIL DEHYDRERT, STRAM OG TØRR HUD
Les mer