Fokus på ...

Flere typer akne, flere typer fet hud

Img_Flere typer akne, flere typer fet hud

Akne gjør seg gjeldende i form av hudormer og kviser. Det finnes ulike former for akne. I alle tilfeller må akne bekjempes ved å ta i bruk en egnet talgregulerende behandling.

Symptomer

Fra komedonakne til betent akne

Det finnes ulike former for akne. Den kan opptre i form av komedoner (hudormer og hvite nupper) og kalles komedonakne. Akne kan imidlertid også forekomme som kviser og større lesjoner. I oksygenfattige omgivelser kan bakterien propionibacterium acnes, som finnes naturlig i huden, formere seg og danne betent materie som spres til de underliggende hudlagene. Dette kalles betent akne. Vanligvis eksisterer disse to formene side om side hos nesten 60 % av alle aknepasienter.

Opprinnelse

Akne: et problem med mange årsaker.

Mange faktorer kan være medvirkende til at aknelesjoner oppstår. De skyldes i stor grad hormonelle forstyrrelser (pubertet, premenstruelt syndrom, graviditet osv.), men også stress og utmattelse, som kan føre til overproduksjon av talg og spredning av bakterier. Når talgflyten ikke lenger er normal, tettes hudens porer. Dermed oppstår det hudormer og kviser.

Behandling

Behandling av akne krever skånsom tilnærming

For å bli kvitt akne må huden behandles skånsomt. I tillegg bør noen få, enkle regler følges daglig: 


  • Rengjør huden grundig med et produkt som er spesifikt formulert for fet hud.
  • Bruk et hudpleieprodukt daglig. Det er nøkkelen til en vellykket behandling.
  • Bruk produkter som er beregnet på fet hud samt ikke-komedogen makeup.
  • Beskytt huden mot solen,  som, i motsetning til hva folk tror, ikke har noen positiv effekt på akne
  • Ikke klem ut kvisene.
I tillegg til disse tiltakene kan det hende at dermatologen foreskriver medisiner mot akne. Ikke nøl med å kontakte en dermatolog om problemene dine.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler