HVA ER PIGMENTFLEKKER OG HVORFOR FÅR DU DEM?

Article Read Duration 4 min lesetid

Huden danner en viktig barriere mellom kroppen vår og miljøet. Forskere er nå overbevist om at solstråling og forurensningspartikler bidrar til aldring av huden. Når huden vår utsettes for eksterne påvirkninger, kan den bli trist, utvikle rynker, aldringsflekker og pigmentforandringer.

 

De vanligste pigmentforandringer er:


• Hyperpigmentering, eller ”overpigmentering”

• Aktinisk lentigo, eller "leverflekker"

• Melasma, eller "graviditetsmaske"

• Vitiligo, eller ”depigmentering”

 

Sollys og forurensning kan utløse og forverre disse pigmentforandringer, så det er viktig å bruke effektiv UVA og UVB-beskyttende solkrem daglig.

ÅRSAKER TIL PIGMENTFLEKKER

PIGMENTFLEKKER OG FORURENSNING

Når det kommer til soleksponering, "advarer" huden oss når vi har overskredet toleranseterskelen vår med rødme, ubehag og hevelse – med andre ord solbrenthet. Men det er ikke noe åpenlyst svar på forurensning, hvilket gjør det til en snikende trussel for huden.


PIGMENTFLEKKER OG SOLEN

Solen er kilden til lys og liv, men det er også kilden til å skadelig ultrafiolett (UV) stråling. Virkningene av UVB-stråling har vært kjent i flere tiår: Men UVB er kun en del av historien: UVA- og infrarøde stråler er til stede året rundt, selv i overskyet vær og kan trenge inn i huden og nedbryte hudens oppbygging. For å redusere deres virkninger, bør du velge bredspektret UVA- og UVB beskyttelse.

SOLEN OG FORURENSNING:
EN DÅRLIG KOMBINASJON

Det finnes bevis på at forurensning kan medvirke til å forsterke virkningene av solstråling på huden. Både forurensning og solens UV-stråler kan forårsake oksidativt stress i huden, hvilket øker utviklingen av rynker.

På hudens overflate kan UV-stråler og forurensningspartikler påvirke pigmentproduserende celler på en måte som kan øke risikoen for å utvikle en trist og grå hudtone, aldringsflekker og andre pigmentforandringer. Derfor er UVA- og UVB-beskyttende solkrem ditt daglige våpen for å beskytte mot aldring forårsaket av miljøet.

FORSKJELLIGE TYPER AV PIGMENTFORANDRINGER

Pigmentforandringer tar enten en form av hyperpigmenterte brune flekker eller depigmenterte hvite flekker.


HYPERPIGMENTERING

Hyperpigmentering – eller overpigmentering – kan oppstå hos noen mennesker som ujevne brune områder på huden, og skyldes en overproduksjon av melanin (pigment). Denne flekken er ofte forbundet med fregner, ettersom melanin er mer ujevnt fordelt i huden. Bruk din daglige UVA-UVB solkrem på alle utsatte hudområder for å unngå ujevn pigmentering.


LEVERFLEKKER

Brune flekker, som kalles leverflekker, aldringsflekker eller solflekker, forekommer ofte på skuldre, armer, hender og ben. Dermatologer kaller dem aktinisk lentigo, eller lentigo solaris. Disse flekkene er en konsekvens av hudens aldring forårsaket av UV-eksponering og solbrenthet. De utgjør et advarselssignal om at din “solkapital” (din maksimale grense for soleksponering) er brukt opp. Eventuell ytterligere UV-eksponering vil gjøre dem mer synlige, så alle solbeskyttelsestiltak bør brukes, inkludert beskyttendebredspektret solkrem med høy beskyttelse, beskyttende klær og hatt.


MELASMA

Under graviditet eller som følge av å ta p-piller, kan det oppstå gråbrune pigmentflekker på ansikt og hals. Dette er ofte kjent som "graviditetsmaske" eller melasma. Selv om det hovedsakelig er hormonelt, utløses melasma av solen. Hvis du er gravid eller bruker p-piller, anbefaler vi alltid å bruke solkrem med høy solfaktor (SPF) og bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse, før du går ut i solen.


VITILIGO

Vitiligo er en depigmenterings forstyrrelse der huden mister sitt pigment (melanin) i visse områder, noe som gjør at lyse flekker forekommer på huden. Vitiligo er en genetisk lidelse, men den forsterkes mye av soleksponering. Vær oppmerksom: Vitiligoflekker kan lett bli solbrente. Hvis du har vitiligo eller bleke flekker bør du alltid bruke en solkrem med høy SPF på utsatt hud, selv om vinteren.

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.