SOLEKSEM – KJENNETEGN, OG RÅD OM FOREBYGGELSE

Article Read Duration 5 min lesetid

Soleksem, eller solallergi som det også kalles, kan oppstå selv etter kun litt soleksponering, og viser seg som røde nupper eller flekker. Ofte kan de røde nuppene finnes flere steder på kroppen, og for mange vil de føles ubehagelige og kan klø.

Les om hva soleksem er, hvem som kan få det, og hvordan du kan forebygge at det oppstår.

HVA ER SOLEKSEM?

Soleksem er et uttrykk som brukes for å beskrive tilstander hvor huden utvikler utslett etter å ha blitt eksponert for sollys. 

Soleksem kan oppstå selv om du bare har vært utsatt for litt sol eller lys. Det kreves langt mindre soleksponering enn den mengden som for eksempel gir solbrenthet.

Den vanligste formen for soleksem kalles polymorft lysutslett (PLE). Til tross for navnet forekommer det ikke alltid om sommeren. En skitur, et måltid på en utendørs kafé om våren, bruk av solarium eller eksponering for lys gjennom et vindu kan utløse de små, røde nuppene hos personer med sensitiv hud.

Hos mange mennesker oppstår soleksem i de tidlige vårmånedene, når den lyse huden vår eksponeres for solen og en høyere UV-indeks.

HVORFOR FÅR MAN SOLEKSEM?

Leger forstår fortsatt ikke helt hva som forårsaker soleksem, men det antas at UV-lys modifiserer et stoff i huden som immunforsvaret reagerer på. 

Dette resulterer i at huden blir betent (rød, kløende eller får blemmer).
 
Visse medisiner, som tetracyklin-antibiotika, kan også utløse utslett og solfølsom hud.

Hovedårsaken til soleksem er selve sollyset, spesielt UVA-stråler. Det er derfor viktig å følge gode solråd og bruke en solkrem som passer til huden din og ditt behov for solbeskyttelse.HVEM FÅR SOLEKSEM?

Alle mennesker kan få soleksem, både barn og voksne.

Noen er imidlertid spesielt sensitive for solens stråler og opplever at soleksem kan oppstå etter bare kort tid i solen.

Soleksem er mest vanlig blant barn, kvinner i alderen 15-35 år, personer med lys hud og mennesker som bor i mindre solrike regioner.HVORDAN SER SOLEKSEM UT?

Soleksem refererer ofte til en tilstand kjent som polymorft lysutslett. Ordet «polymorf» betyr noe som tar mange former. Det ligger dermed i ordet at det finnes flere forskjellige typer solutslett. 

Den vanligste forekomsten ses i form av små, røde nupper som klør mye. De har en tendens til å vises på halsen, på skuldre, armer og ben, samt vristen. Ansiktet er ofte upåvirket, da huden her er utsatt for sollys hele året og dermed er mer herdet mot lys og sol. 

Soleksem utvikler seg ofte få timer etter soleksponering, men i noen tilfeller kan det gå 12-24 timer før de viser seg.

Hos de aller fleste avtar soleksem i løpet av 3-7 dager hvis man i denne perioden unngår direkte soleksponering1 .
Eksemen er kun synlig på de områdene av kroppen hvor solen eller lyset har truffet. Derfor sees det ofte i halsområdet, på hender, føtter og armer, som ofte er eksponert når været blir varmere

De fleste med mild soleksem opplever at huden blir mindre tilbøyelig til å reagere utover sommeren. Soleksemen vil imidlertid komme tilbake neste sesong for mange.

 

HVA GJØR DU NÅR DU HAR FÅTT SOLEKSEM?

Hvis du har vært så uheldig å få soleksem, er det først og fremst viktig å unngå ytterligere soleksponering, da dette kan forverre tilstanden.

For mange kan det føles beroligende for huden og dempe kløen, ved å holde huden kjølig og fuktet. Du kan for eksempel bruke en fuktighetsgivende krem utviklet for sensitiv hud på områdene med soleksem. 

Når du først har hatt soleksem, er du ofte tilbøyelig til å få det igjen. Det er derfor viktig å være forsiktig med å utsette huden for UV-stråler. Sørg derfor til å dekke til huden, og bruk en høy solfaktor. 

FOREBYGGELSE AV SOLEKSEM

Den beste behandlingen mot soleksem er forebygging.

Hvis du har tendens til soleksem, er det en rekke forholdsregler som kan hjelpe med å forebygge at det skjer igjen. Dette betyr å begrense soleksponering, følge gode solvaner samt å bruke riktig solkrem.

Følg disse enkle tipsene for å redusere risikoen for soleksem:

  • Unngå solen mellom kl. 11 og 16.
  • Bruk beskyttende klær som hatt, solbriller og langermede, lette gensere
  • Bruk beskyttende solkrem med veldig høy solbeskyttelsesfaktor (SPF50+) og bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse.
  • Sørg for at solkremen din også beskytter mot UVA-stråler.
  • Bruk en solkrem som er laget for sensitiv og solintolerant hud.
  • Påfør en passende mengde solkrem hver andre time.
    Sørg for å påføre solkrem på områder som er utsatt og oversett, som føtter, halsområdet og nakken.

ANTHELIOS SOLKREM FRA LA ROCHE-POSAY

Anthelios fra La Roche-Posay utvikler spesialiserte solpleieprodukter for hele familien. Serien gir høy og bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.

Denne solpleieserien inneholder produkter designet for både ansikt og kropp. Serien er for barn og voksne, og kommer i forskjellige teksturer og påføringsmuligheter. Du kan blant annet finne lette ansiktssolkremer, praktiske sprayer og solstifter.

Produktene er spesielt utviklet for sensitiv og solintolerant hud – som kan være mer tilbøyelig til å få soleksem.

1  https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/solskoldning-og-lysfoelsomme-hudlidelser/soleksem/ 

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.