SOLEKSEM: KJENNETEGN OG HVA MAN KAN GJØRE

Article Read Duration 5 min lesetid

Soleksem, eller solallergi som det også kalles kan forårsake kløende røde nupper, selv etter litt soleksponering. Her er noen råd til hvordan du kan forebygge soleksem:

 

• Unngå å være ute i solen mellom kl. 11.00 og 16.00.

• Bruk hatt, solbriller og langermet skjorte.

• Bruk bredspektrede solkremer med SPF 50+.

• Sørg for at solkremen beskytter mot UVA-stråler.

• Velg solkrem egnet for sensitiv hud.

HVA ER SOLEKSEM?

Soleksem er et uttrykk som brukes til å beskrive en tilstand hvor du utvikler utslett etter å ha vært eksponert for sollys.

Den klart vanligste formen for soleksem kalles polymorf lysutslett (PLE). Til tross for navnet forekommer det ikke alltid om sommeren. En skitur, et måltid på en uteservering om våren, eller selv eksponering for lys gjennom et vindu kan utløse små, røde nupper hos personer med sensitiv hud.

Les videre for å få opplysninger om tegn på soleskem, hvordan du kan bli bli kvitt soleksem, de forskjellige typene av soleksemutslett, hva du bør passe på og viktigst av alt, hva du kan gjøre med det.

HVORFOR FÅR DU SOLEKSEM ?

Legene forstår fremdeles ikke helt hva som forårsaker soleksem, men det antas at UV-lys modifiserer et stoff i huden som immunforsvaret reagerer på, noe som resulterer i at huden blir betent (rød, opprørt, kløende eller får blærer).

Visse medisiner som Tetracyklin-antibiotika kan utløse utslett og solintolerant hud. Hovedårsaken til soleksem er selve sollyset, spesielt UVA-stråler, og det er derfor viktig å følge gode solråd og bruke riktig solkrem som passer til huden din og dine behov for solbeskyttelse.HVEM FÅR SOLEKSEM?

Alle mennesker kan få soleksem, barn så vel som voksne, men det er mer vanlig blant kvinner mellom 15-35 år, personer med lys hud og personer som bor i mindre solrike regioner.HVORDAN SER SOLEKSEMUTSLETT UT?

Soleksem refererer ofte til en tilstand som kalles polymorf lysutslett. “ Polymorf” betyr noe som tar mange former. Dette betyr at det er flere forskjellige typer solutslett:
  • Den mest vanligste kommer i form av samlingerav små, røde, kløende nupper.
  • De har en tendens til å forekomme på halsen, skuldre, armer og ben, så vel som vristen. Ansiktet er ofte upåvirket.
  • De vises vanligvis 12 timer etter eksponering.

FOREBYGGING AV SOL EKSEM

Det beste man kan gjøre mot soleksem er forebyggelse. Det betyr å begrense soleksponering, ha gode solvaner samt bruke riktig solkrem. Følg disse enkle tipsene for å redusere risikoen for soleksem:

  • Unngå å være ute i solen mellom kl. 11.00 og 16.00.
  • Bruk beskyttende klær som hatt, solbriller, langermede t-skjorter osv.
  • Bruk beskyttende solkrem med en veldig høy solbeskyttelsesfaktor (SPF 50+) og bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse.
  • Sørg for at solkremen også beskytter mot UVA-stråler.
  • Vi anbefaler også å bruke en solkrem som er egnet for sensitiv og solintolerant hud.
  • Påfør en passende solkrem annenhver time.

SOLCREME MOD SOLEKSEM

Hvis du opplever å få soleksem, bør du finne en solkrem som passer til huden din og dine behov for solbeskyttelse.

 

ANTHELIOS SOLKREM

Anthelios fra La Roche-Posay utvikler spesialiserte solpleieprodukter til hele familien med høy og bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Anthelios solplejeserie inneholder både produkter utviklet til ansikt og kropp, til barn og voksne, samt med forskjellige konsistenser og påføringsmuligheter (krem, spray, stift). Produktene er spesielt fremstilt til sensitiv og solintolerant hud, som kan være mer tilbøyelig for å få soleksem, slik som polymorf lysutslett.

ANTHELIOS

ANTHELIOS er en banebrytende aktør i solpleiemarkedet. Den bredspektrede og meget høye beskyttelsen, er resultatet av mer enn 25 års avansert klinisk forskning på solpleie og solsensitiv hud.