Fokus på ...

Barn og solen: sensitiv hud som trenger beskyttelse

Img_Barn og solen: sensitiv hud som trenger beskyttelse

Barnas hud, som fremdeles er under utvikling, er langt mer sårbar enn voksen hud, spesielt når det gjelder skadelig virkning av UV-stråler. Det er bare én ting å gjøre: Beskytt barna.

Symptomer

Tynn hud og et pigmentsystem som ikke er ferdig utviklet …

Voksne er godt kjent med hvilke farer som er knyttet til UV-strålene, men de er ikke like oppmerksomme på barnas ekstreme sårbarhet. Barns hud, som fremdeles er under utvikling, er umoden og dermed mer sårbar i forhold til farene som er knyttet til solen:

 • Siden barnas hud er tynnere, er den mer utsatt for skade dypere ned i cellestrukturen.
 • Pigmentsystemet er mindre utviklet og har ikke den samme forsvarsevnen som hos voksne (som bidrar til å beskytte huden mot UV-stråler)

Derfor må barnas hud, i enda større grad en voksnes hud, være helt beskyttet mot solen.

Opprinnelse

… svært utsatte for solbrenthet, celleskade og heteslag

50 % av solkapitalen er oppbrukt før fylte 20 år, og én av 55 personer som er født i 2008, vil bli rammet av melanom, eller hudkreft. Hvorfor? Barn overeksponeres for UV-stråler. En tredel av barn som er på ferie, tilbringer gjennomsnittlig 15 timer i uken i badetøy: Det er altfor mye. Spesielt med tanke på at vann og sand reflekterer 30 % av UV-strålene.  Og i denne alderen er ikke barn selv i stand til å vurdere farene. Konsekvens: De uttrykker bare misnøye når skaden allerede har skjedd:

 • Solbrenthet og celleangrep fører til irreversibel skade og gjør huden sårbar over tid (fremskyndet hudaldring og økt risiko for å utvikle hudkreft senere i livet).
 • Denne dyptliggende skaden forsterkes av risikoen for dehydrering eller heteslag.

Behandling

Beskytt barnas hud allerede fra de er helt små

Ved å beskytte barna i ung alder læres de opp til at dette er viktig. Et studie av små barn, som ble utført i Tyskland, viste at opplæring i gode solvaner forbedrer beskyttelsesvanene med 500 %:

 • Unngå solen når den er på det sterkeste (mellom 12:00 og 16:00), ved å oppmuntre til aktiviteter i skyggen eller ta en lur.
 • Bruk et bredbremmet hodeplagg, solbriller med UV-filter og mørke klær (en svart t-skjorte gir bedre beskyttelse enn en hvit t-skjorte)
 • Bruk solfaktor ofte og i tilstrekkelige mengder (minimum to lag hver 2. time og etter bading) på all hud som eksponeres for sol. Ikke glem nakken, ørene og føttene!
 • Velg en vann- og sandresistent krem med beskyttelsesfaktor 50 som er spesielt formulert for barn.
 • Gi barnet drikke med jevne mellomrom.
ADVARSEL! Hele legestanden anbefaler å holde barn under 3 år helt borte fra solen. Ikke nøl med å spørre en dermatolog hvis du trenger mer informasjon.

  Anbefalt for deg

  Se alle artikler