Vitenskapelig informasjon

UVB- og UVA-stråler: Hva er forskjellen på disse strålene, og hvilken virkning har de på huden?

Img_UVB- og UVA-stråler: Hva er forskjellen på disse strålene, og hvilken virkning har de på huden?

UV-strålene utgjør bare 5 % av solstrålene som når jorden, men de er veldig sterke. Det finnes flere typer UV-stråler. UVC-strålene blokkeres av ozonlaget, men UVA- og UVB-strålene når jorden og påvirker huden vår på ulike måter.

UVA: A som i "aldring" eller "allergier"

Et vitenskapelig blikk på UVB- og UVA-stråler

UVA-strålene utgjør 95 % av de ultrafiolette strålene som når jordoverflaten, og er aktive hele året, selv i overskyet vær. De trenger gjennom skydekket, vinduer og overhuden og går dypt ned i huden til cellene i lærhuden, og i motsetning til UVB-strålene merkes de ikke. Fordi de produserer frie radikaler, kan de endre cellene over tid og føre til følgende:

  • Fotoaldring: en endring i strukturen til elastin- og kollagenfibrene som fører til at huden blir slappere og forårsaker rynker
  • Solintoleranse, som også kalles solallergi (rødhet, kløe, soleksem)
  • Pigmentforstyrrelser (graviditetsmaske, flekker)
  • Utvikling av hudkreft.

UVB: B som i "brent" eller "brun hud"

UVB-strålene utgjør 5 % av de ultrafiolette strålene som når jorden. De er svært intense og kan trenge gjennom overhuden, men de trenger ikke gjennom skyer eller vinduer. UVB-strålene fører til at huden får farge, men kan også føre til solbrenthet, allergiske reaksjoner og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte huden både mot UVA- og UVB-stråler.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler