Gravide kvinner og sol: risiko for hormonpigmentering
Under graviditet produserer kroppen mer kvinnelige hormoner som gir økt melaninproduksjon. Hvis huden utsettes for sol i denne perioden kan man se hyperpigmentering i ansiktet. Dette er det som kalles hormonpigmentering eller melasma.
Symptomer
Hormonenes påvirkning...
Hormonpigmentering er noe de fleste gravide kvinner opplever og det begynner i svangerskapets fjerde måned. Graviditeten får kvinnens kropp til å produsere en betydelig større mengde kvinnelige hormoner (østrogener) som også gir en økning i melaninsyntesen. Denne hyperpigmenteringen opptrer som brune eller gråaktige flekker, som regel midt i pannen, på haken og rundt munnen. Den opptrer som pigmenterte flekker som er brune og uregelmessige i formen.
Utspring
... og solen
Soleksponering øker risikoen for hormonpigmentering betraktelig. Faktisk kan eksponeringsmengden som man får i løpet av en skyfri og fin dag føre til overproduksjon av melamin som er tilstrekkelig til å utløse fenomenet hormonpigmentering. Generelt forsvinner flekkene seks måneder etter at man har født. Men risikoen for at de kommer tilbake under en senere graviditet er høy. Det beste er derfor å forhindre mot at hormonpigmentering oppstår i det hele tatt.
Forebygging
For å forhindre hormonpigmentering
Følg dette rådet for å forhindre hormonpigmentering: Beskytt huden din hver dag, også i byen. Poenget er ikke å gjemme seg for solen, men å følge noen få regler når man oppholder seg i solen.
- Bruk hatt
- Bruk solkrem med høy solfaktor
- Smør inn huden med solkrem annenhver time
- Bruk en antipigmenteringskrem hjemme om kvelden som kan forebygge.
Følg disse rådene uansett når på dagen det er.
Ikke vær redd for å spørre hudlegen din om mer informasjon.