#SaveYourSkin


Meget høy solbeskyttelse for deg og dine nærmesteSjekk, beskytt og opphold deg med forsiktighet i solen


Last ned
ABCDE-metoden

Gravide kvinner og sol: risiko for hormonpigmentering

v_article_pregnancy-mask.jpg

Under graviditet produserer kroppen mer kvinnelige hormoner som gir økt melaninproduksjon. Hvis huden utsettes for sol i denne perioden kan man se hyperpigmentering i ansiktet. Dette er det som kalles hormonpigmentering eller melasma.

Symptomer

Hormonenes påvirkning...

Hormonpigmentering er noe de fleste gravide kvinner opplever og det begynner i svangerskapets fjerde måned.  Graviditeten får kvinnens kropp til å produsere en betydelig større mengde kvinnelige hormoner (østrogener) som også gir en økning i melaninsyntesen. Denne hyperpigmenteringen opptrer som brune eller gråaktige flekker, som regel midt i pannen, på haken og rundt munnen. Den opptrer som pigmenterte flekker som er brune og uregelmessige i formen.

Utspring

... og solen

Soleksponering øker risikoen for hormonpigmentering betraktelig. Faktisk kan eksponeringsmengden som man får i løpet av en skyfri og fin dag føre til overproduksjon av melamin som er tilstrekkelig til å utløse fenomenet hormonpigmentering. Generelt forsvinner flekkene seks måneder etter at man har født. Men risikoen for at de kommer tilbake under en senere graviditet er høy. Det beste er derfor å forhindre mot at hormonpigmentering oppstår i det hele tatt.

Forebygging

For å forhindre hormonpigmentering

Følg dette rådet for å forhindre hormonpigmentering: Beskytt huden din hver dag, også i byen. Poenget er ikke å gjemme seg for solen, men å følge noen få regler når man oppholder seg i solen.

  • Bruk hatt
  • Bruk solkrem med høy solfaktor
  • Smør inn huden med solkrem annenhver time
  • Bruk en antipigmenteringskrem hjemme om kvelden som kan forebygge.

Følg disse rådene uansett når på dagen det er.

Ikke vær redd for å spørre hudlegen din om mer informasjon.