Fet hud: Renseprodukter og ansiktskrem for fet hud

Article Read Duration 5 min lesetid

Fet hud er forårsaket av overproduksjon av talg i porene i huden. De fleste av oss vil oppleve fet hud på et eller annet tidspunkt i livet. Det er viktig å lære hvordan du tar vare på fet hud for å unngå urenheter som hudormer og kviser.

Her er 6 gode hudpleietips for å redusere fet hud:

1. Bruk et renseprodukt som skånsomt renser huden som f.eks. 3-i-1 micellar rensevann eller et skummende renseprodukt
2. Hold huden fuktet med en fuktighetsgivende krem med talgregulerende egenskaper
3. Velg ikke-komedogene makeup-produkter, dvs. produkter som ikke tetter porene
4. Fjern alltid makeupen på slutten av dagen
5. Vask putetrekket ukentlig for å redusere bakterieveksten
6. Ha et sunt og balansert kosthold med lite karbohydrater, sukker og meieriprodukter 

 

Det er viktig å velge renseprodukter, fuktighetskremer og solkremer som er spesielt utviklet for fet hud. Se etter ‘ikke-komedogene’ produkter, dette betyr at produktene ikke tilstopper porene.

HVA ER FET HUD?

Fet hud i ansiktet forårsakes av overflødig talg i huden og vises vanligvis som blanke områder midt i ansiktet, spesielt i pannen og på nesen. Porene i huden blir utvidet og huden blir tykkere.

Man kan også oppleve å få fet hud på ryggen og i hodebunnen, noe som kan gjøre at håret føles fett. I de mest alvorlige tilfellene kan man merke et fettete belegg når man berører huden..

HVORFOR FÅR DU FET HUD?

Fet hud er hovedsakelig vanlig i ansikt og hodebunn og oppstår når talgkjertlene i huden arbeider overtid og produserer for mye talg. Talg (eller sebum) skilles ut fra porene i huden og har som oppgave å beskytte huden mot uttørking.

Den gode nyheten er at personer med denne hudtypen har en tendens til å få færre rynker med alderen. Den dårlige nyheten er at fet hud har perfekte forhold for hudormer, kviser, urenheter osv.

VANLIGE ÅRSAKER TIL FET HUD

Vi vet nå at for mye talg som skilles ut fra porene er hovedårsaken til fet hud. Men hva er det som øker talgproduksjonen?
Her er noen av de vanligste årsakene til overproduksjon av talg i huden:

 

HORMONER

Hormonelle forandringer kan øke talgproduksjonen. Hormonene er i forandring i puberteten, før menstruasjon, under graviditet og i overgangsalderen. Stress eller sykdom kan også føre til hormonell ubalanse som kan føre til fet hud.

 

KOSTHOLD

For mye transfett, bearbeidede karbohydrater, sukker og meieriprodukter kan utløse fet hud. Et balansert kosthold med rene matvarer er ikke bare bra for huden, men også for den generelle helsen.
Overraskende nok fører ikke fet mat til fet hud. Fet fisk i kostholdet kan faktisk ha en svært gunstig effekt. Det er imidlertid bevis på at overdrevent inntak av meieriprodukter og matvarer med høy glykemisk indeks (som hvitt mel eller sukker) kan forårsake urenheter og fet hud. For optimal hudhelse bør du spise et balansert kosthold med mye frukt, grønnsaker og fiberrik mat.

 

KLIMA

Varmt og fuktig vær stimulerer talgproduksjonen og derfor forekommer fet hud mer om sommeren.

 

GENER

Mange er rett og slett født med en hud med tendenser til å produsere mer talg. Ulempen er fet hud. Fordelen er at huden er tykkere og mindre utsatt for å få rynker.

 

OVERDREVEN VASKING

Jo mer du skrubber og fjerner den naturlige talgen i huden, jo mer talg produserer huden for å prøve å gjenopprette fuktighetsbalansen. Dette kan føre til fet hud.

 

KOSMETIKK

Det finnes kosmetiske produkter som kan gi fet hud i ansiktet. Noen makeup-produkter kan tilstoppe porene slik at huden blir blank, og det kan oppstå urenheter som f.eks. kviser. Sterke produkter kan skade huden og føre til økt talgproduksjon.

 

LEGEMIDLER

Noen reseptbelagte legemidler forårsaker uttørking av huden. Huden vil da produsere mer olje for å kompensere for dehydreringen og det kan resultere i fet hud.

HUDPLEIERUTINE FOR FET HUD

Vi anbefaler at du bruker både en rens, en fuktighetsgivende ansiktskrem og solbeskyttelse (SPF) i din daglige hudpleierutine for fet hud. Nedenfor får du våre tips til en god hudpleierutine for fet hud.

TRINN 1: RENS HUDEN BÅDE MORGEN OG KVELD

Overflødig olje har en tendens til å fange smuss og bakterier i porene, derfor er det viktig å rense huden og fjerne make-up på slutten av dagen. Talg bygger seg også opp mens du sover, så rens ansiktet forsiktig om morgenen. Trening er bra for huden, men døde hudceller, bakterier og smuss kan samle seg mens du trener og føre til utbrudd. Fjern all make-up før trening og rens ansiktet og kroppen etterpå. Våre forslag til rens for fet hud:

  • Du kan bruke et micellar vann som er spesielt utviklet for å redusere talgproduksjonen, som EFFACLAR 3-i-1 Micellar Rensevann til å fjerne make-up og rense huden skånsomt.
  • Hvis du foretrekker den skummende følelsen av en rens som skånsomt fjerner overflødig talg og urenheter fra fet hud, anbefaler vi EFFACLAR Rensegelé+M, som er vår mest populære rens. Etter rens klapper du ansiktet tørt med et myk og rent håndkle.
  • Hvis du også har fet hud på rygg og skuldre, anbefaler vi at du bruker vår EFFACLAR Micro-Peeling Rensegelé som er utviklet for hele kroppen og kommer i en 400 ml flaske med pumpe – perfekt å ta med i dusjen


Det kan være fristende å gi fet hud en god, gammeldags skrubb med såpe og vann. Men ikke gjør det! Visste du at jo kraftigere du prøver å fjerne oljen, jo mer talg vil huden produsere for å erstatte den? Det er derfor viktig at du bruker produkter som er utviklet for fet hud, og unngår å bruke sterke eller slipende produkter.

TRINN 2: HUSK EN FUKTIGHETSGIVENDE ANSIKTSKREM

Noen tror at fuktighetskrem kan bidra til fet hud. Det er helt feil. Bruk av en korrigerende fuktighetskrem kan bidra til å beskytte og fukte huden. Fuktet hud er ikke det samme som fet hud. Hva er forskjellen? Fuktet hud har et høyt vanninnhold, mens fet hud er overfylt med olje eller lipider. Riktig fuktighetskrem for fet hud øker vanninnholdet i huden, noe som faktisk reduserer mengden talg som produseres i huden.


Det er viktig at den daglige hudpleierutinen inkluderer en fuktighetsgivende ansiktskrem for fet hud. Velg en krem som kan bidra til å regulere fukt- og talgnivået i huden, samtidig som den har en mattende effekt. Her er våre forslag til en ansiktskrem for fet hud:

  • Dersom du har blank og fet hud kan du prøve EFFACLAR Mat. Den har en mattende effekt og gjør huden mindre blank og fet.
  • Et annet alternativ er EFFACLAR K(+), som regulerer talgproduksjonen og bidrar til å redusere blank hud og tilstoppede
  • Hvis du opplever fet hud med alvorlige urenheter og tendens til akne, kan vi sterkt anbefale EFFACLAR Duo+M, som viser synlig effektivitet på urenheter etter bare 12 timer (instrumentell test, 43 personer).

TRINN 3: SOLKREM FOR FET HUD

Soleksponering ser ut til å forbedre fet og uren hud på kort sikt, men kan føre til en ‘rebound effekt’ som betyr at flere urenheter kan oppstå etter sommeren. Det er derfor viktig å huske solkrem når du har fet hud.

  • Ansiktet blir utsatt for sol hele året, selv når det er kaldt og overskyet, og du bør derfor bruke solkrem hver dag. Vi anbefaler at du bruker solkrem med svært høy solfaktor (SPF50+) som ikke virker fet på huden eller som tilstopper til porene. Hvis du ønsker en solkrem som er egnet for alle hudtyper og har en lett konsistens, bør du prøve ANTHELIOS UVmune Ultra Light SPF50+.

 

Denne artikkelen er kun ment som generell informasjon. Du bør snakke med en dermatolog eller fastlegen din for mer informasjon om behandling av akne.

EFFACLAR
TIL FET OG UREN HUD