Du skal starte med kreftbehandling: du kan oppleve endringer i hud, hår og negler, og du kan ha spørsmål om hudpleie og hygienerutiner. Dette er en viktig periode for å sette av tid til egenpleie, både fysisk og mentalt.

Det finnes mange forebyggende tiltak for å beskytte og ta vare på huden under kreftbehandling, så sett av litt tid til å pleie huden, tilføre huden næring og gi deg selv litt egenpleie. Produkter anbefalt av dermatologer (hudleger) er tilgjengelige for å ta vare på kropp, ansikt og hodebunn.


HUDEN MIN VAR SLITEN, TØRR OG KLØDDE

Sitat fra pasient: "Huden min var sliten, tørr og klødde. Jeg opplevde rødhet i huden, både i ansiktet og på kroppen. Jeg innså at jeg måtte ta vare på huden min på en annen måte og tilpasse hudpleierutinen min under behandlingsperioden.."

SETT MED EKSPERTENS
ØYNE

Hudtoksisiteten er så alvorlig for enkelte pasienter at det kan føre til midlertidig eller permanent seponering av kreftbehandlingen. Mange dermokosmetiske produkter kan imidlertid bidra til å gjøre huden mer komfortabel og forbedre livskvaliteten.

Prof. Ivan Krakowski Onkolog og president i AFSOS, den fransktalende foreningen for støttende behandling innenfor onkologi.

FRA DERMATOLOGER
OG ONKOLOGER

Enkelte kreftbehandlinger, avhengig av krefttype, gjør huden mer sensitiv og skjør. Hvordan huden reagerer kan variere avhengig av hudtype, type behandling eller varighet. Under behandlingen må kreftpasienter vite hvordan de best kan ta vare på sin reaktive hud.

For å håndtere hudtoksisiteter etablerte La Roche-Posay flere arbeidsgrupper bestående av dermatologer (hudleger) og onkologer, som spesialiserer seg på dermatologiske tilstander forbundet med kreftbehandling.

I 2012 startet merket en europeisk arbeidsgruppe kalt European Skin Management in Oncology (ESKIMO), som består av dermatologer og onkologer som er spesialister på kreftbehandling og medfølgende hudproblemer. Etter å ha gjennomgått den nyeste vitenskapelige kunnskapen trakk gruppen på sin medisinske ekspertise for å utvikle anbefalinger om hvordan man håndterer kutane toksisiteter med egnede dermokosmetiske løsninger, med mål om å forbedre livskvaliteten til pasienter under kreftbehandlinger.*

Siden 2021 har det også eksistert en nordisk arbeidsgruppe kalt NECOM, som også er en gruppe spesialister som inkluderer dermatologer og onkologer. NECOM-gruppen publiserte nylig en ny publikasjon kalt «Skincare for cancer patients in Scandinavia». Publikasjonen finner du her.

*Kilde: Dreno B, Bensadoun RJ, Humbert P, et al. Algorithm for dermocosmetic use in the management of cutaneous side-effects associated with targeted therapy in oncology. JEADV 2013, 27, 1071–1080