Hva er forskjellen på allergisk og sensitiv hud?

Huden kan være sensitiv eller allergisk mot noe, og dette kan utløse forskjellige hudreaksjoner. Men hva er egentlig forskjellen på sensitiv og allergisk hud?

For mange kan det være vanskelig å skille mellom om man har allergisk hud, eller om den bare er spesielt sensitiv. Det kan for eksempel være hvis man har vært i kontakt med et produkt, og man opplever plutselig rødhet og varme i huden på området.

 

Hvis du mistenker at du har allergi, bør du alltid kontakte lege eller dermatolog for å få stilt diagnosen. Nedenfor kan du lese hva de viktigste forskjellene er mellom sensitiv og allergisk hud, samt hvilke symptomer man normalt vil oppleve.

Hva er allergisk hud?

Allergi kjennetegnes ved at immunforsvaret overreagerer på et stoff, et såkalt allergen, som normalt er ganske ufarlig og vanligvis ikke skaper problemer. Immunforsvaret kommer i alarmberedskap, og det kan utløse en allergisk reaksjon som kan gi ubehagelige symptomer på bl.a. huden.

Allergi er individuelt, og det er forskjellig hvilke allergener kroppens immunforsvar er overfølsomt mot. En allergisk reaksjon kan se ut som på flere måter, og symptomene kan være i form av eksem, rødhet, kløe, hevelse og til og med små knopper, blemmer og utslett i huden.

Allergisk hud kan være ubehagelig, så dersom du opplever symptomer på allergi, er det lurt å rådføre deg med lege eller dermatolog. En allergiutredning kan stadfeste om du har sensitiv eller allergisk hud, og teste nøyaktig hvilke stoffer du eventuelt er allergisk mot.

Les mer om hud med tendens til allergi.

Hva er sensitiv hud?

Selv om huden din reagerer, er det ikke nødvendigvis et tegn på allergisk hud. Det kan også være et uttrykk for at du har spesielt sensitiv hud.

Sensitiv hud kan være periodisk. Mange opplever for eksempel større sensitivitet i forbindelse med overgang mellom årstider. Men plagene kan også være mer konstant. Sensitiv hud er generelt mer følsom og reagerer lettere på ytre påvirkninger som vind, temperaturendringer og soleksponering og forskjellige hudpleieprodukter. Årsakene til sensitiv hud kan være både eksterne og interne. De typiske tegnene på sensitiv hud er rødhet, og at man får en brennende, prikkende og stram følelse i huden.

Les mer om  sensitiv hud og hvordan du best tar vare på den.

TOLERIANE

TOLERIANE er en produktserie utviklet til a fukte og berolige sensitiv hud og hud med tendens til allergi.