Å BLI DIAGNOSTISERT
MED KREFT

Det kan være svært utfordrende å få stilt en kreftdiagnose, og i løpet av kort tid er det vanlig at man har mange spørsmål. Hvordan forbereder du deg til behandlingen? Hvordan forteller du om diagnosen til dine kjære? Bør du gå til psykolog? Vil du kunne fortsette i jobben? Hvordan kan du ta vare på privatlivet og ditt sosiale liv? Vit at du ikke er alene: ta kontakt med helsepersonell hvis du har spørsmål.

Kreft kan føre til mange endringer i hverdagen. Relasjoner, familieliv og arbeid kan bli påvirket, og det vil selvfølgelig bli fysiske endringer. Kreftbehandlinger kan påvirke hår, hud og negler. Enkelte som gjennomgår kreftbehandling vil i noen grad utvikle hudreaksjoner etter strålebehandling eller cellegiftbehandling.

FORBEREDE KROPP OG HUD
FØR BEHANDLINGEN STARTER

Kreftbehandling kan føre til endringer både i kroppen og huden. Hvis du forbereder huden før disse uønskede bivirkningene oppstår, kan du bidra til å forebygge disse fremtidige utfordringene.

Før behandlingen starter bør du ta deg tid til å finne den riktige hudpleierutinen for å pleie og tilføre huden næring. Å finne de riktige produktene for å fukte og berolige huden er et nyttig første skritt for å redusere effekten av kreftbehandlinger. Dette vil ikke bare bidra til å beskytte huden under behandlingen, men det vil også bidra til å øke selvfølelsen og få deg til å føle deg som deg selv, til tross for denne nye fasen i livet. Huden blir tørrere under behandlingen, så velg skånsomme produkter eller produkter for sensitiv hud. En rens som tar hensyn til pH-verdien i huden, de riktige fuktighetskremene og solbeskyttelsen, kan alle fungere sammen for å hjelpe huden på best mulig måte.

Å VÆRE
EN DEL AV ET FELLESSKAP

Det å få informasjon om at du har kreft, kan utløse en rekke tanker og følelser. Pasientforeninger og støttegrupper er tilgjengelig for å bidra til å håndtere alle aspekter ved en kreftdiagnose. Hjelp og informasjon fra pasientforeninger kan hjelpe deg med å forberede deg på utfordringene du kan støte på når behandlingen starter. Både på nett og fysisk kan du finne likesinnede personer og fagfolk som ønsker å hjelpe på en rekke forskjellige måter.

Pasientforeninger og støttegrupper kan skape et trygt miljø for å dele erfaringer og etablere kontakt med andre som står overfor lignende utfordringer. Dette er steder du kan finne støtte og finne noen som lytter og forstår din situasjon. Det å kunne uttrykke seg til andre som forstår og forholder seg til situasjonen, kan styrke selvfølelsen.

I dag spiller blogger, nettforum og sosiale medier en viktig rolle når det gjelder å knytte sammen kreftpasienter over hele verden. Det finnes mange inspirerende historier der ute som også kan inspirere deg. Tenk på å bruke disse til å finne et sted der du kan forholde deg til andre og dele opplevelsene dine.