Allergiske reaksjoner i huden:
Årsaker, symptomer og behandlingAllergi blir mer og mer vanlig, og det forventes at halvparten av alle mennesker i verden har en form for allergi i 2050*.


Det finnes mange forskjellige typer allergi, men i denne artikkelen setter vi fokus allergiske reaksjoner i huden og årsaker, symptomer og behandling av disse.

Årsaker til allergiske reaksjoner

En allergisk reaksjon er kroppens måte å reagere på ulike stoffer (allergener) den er overfølsom overfor. Allergisk hud har en hudbarriere som er kronisk svakere enn en normal hudbarriere, og er derfor mer utsatt. Problemer forårsaket av allergier kan være tilbakevendende og kan variere i intensitet.

Allergiske reaksjoner i huden skyldes som regel både arv og miljø. Det betyr at flere i samme familie ofte har allergiske reaksjoner i huden, som minner om hverandre.

Symptomer på allergiske reaksjoner i huden

Hvis et stoff gir en allergisk reaksjon i huden, blir huden vanligvis rød der den har vært i kontakt med allergenet. Derfor betegnes allergisk hud også som kontaktallergi. Hvis kontakten gjentas flere ganger, kan symptomene bli mer intense og reaksjonen kan spre seg.

Allergisymptomer varierer fra person til person men oppleves ofte som eksem i form av:

  • Rødhet i huden
  • Kløe
  • Hevelse
  • Nupper eller blemmer som kan utvikle seg til sår
  • Væskende utslett

Allergisymptomene kan gi ubehag i huden, selv om de synes å være relativt begrenset. De blir av og til diagnostisert som mild erythema (rødhet), hudtørrhet eller fin flassing.

Hudreaksjoner som plutselig rødhet og varme kan også oppstå fordi man har sensitiv hud, men er ikke nødvendigvis en allergisk reaksjon. Symptomene på allergisk hud og sensitiv hud kan ligne hverandre, les mer om forskjellen på allergisk hud og sensitiv hud.

Behandling mot allergiske reaksjoner i huden

Dersom du har allergisymptomer bør du alltid oppsøke lege eller dermatolog for å få råd om og behandling mot allergiske reaksjoner i huden.

Som en del av behandlingen er det ofte nødvendig å få utført en allergitest i form av en «lappetest» for å påvise allergien.

Hvis legen eller dermatologen har identifisert ett eller flere skyldige allergener, bør du unngå all kontakt med disse og være oppmerksom på ingrediensene i dine hudpleieprodukter.

Beroligende hudpleie

Dersom du får påvist hudallergi, kan du få veiledning og behandling av en lege eller dermatolog. For eksempel brukes antihistaminer ofte som allergibehandling.

I tillegg til allergibehandling kan du bruke supplerende hudpleie som bidrar til å berolige huden og tilføre fukt. Hvis du har hud med tendens til allergi, kan det minimere risikoen for allergiske reaksjoner hvis du bruker hypoallergene hudpleieprodukter i din daglige hudpleierutine.


*WHO Estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?” General practitioner. Brosjyre 2007.

TOLERIANE

TOLERIANE er en produktserie utviklet for a fukte, berolige sensitiv hud og hud med tendens til allergi.