Aknearr: Behandling og forebygging av arr etter akne

Article Read Duration 5 min lesetid

Akne kan etterlate arr samt røde eller brune merker i huden, men det finnes løsninger for å enten forebygge eller bleke dem:

● Unngå å plukke eller klemme kviser og urenheter
● Bruk et renseprodukt som skånsomt renser huden
● Be om råd til en daglig hudpleierutine anbefalt av dermatologer
● Bruk en ikke-komedogen og fuktighetsgivende krem i tillegg til solkrem med høy SPF
● Unngå superkonsentrerte AHA-peelinger til hjemmebruk, disse kan forårsake irritasjon i huden
● Kontakt din lege eller dermatolog for behandling av arr og merker etter akne

AKNEARR OG MERKER ETTER AKNE

Betente kviser kan føre til aknearr og røde eller brune merker i huden. Les mer om disse nedenfor:

AKNEARR

Aknearr oppstår når en dyp kvise er blitt så betent at enzymer har spist på hudens indre byggesteiner, som kollagen og elastin. Huden produserer arrvev for å lege skaden. Resultatet er en fordypning i huden hvor arret ligger, som av dermatologer (hudleger) betegnes som «atrofisk arrdannelse».

RØDE MERKER

Det kan ofte oppstå betennelser i akne og dette kan etterlate aknearr og mørke merker. Huden reagerer ved å øke blodtilstrømningen til området og bringer med seg hvite blodceller for å bekjempe skaden. Denne intense reaksjonen kan vedvare selv etter at flekken eller kvisene har forsvunnet, og resultatet er et rødt merke i huden.

BRUNE MERKER

Når kroppen bekjemper urenheter, kan betennelsen fremkalle melaninproduksjon i huden og skape et vedvarende brunt merke. Dette merket kan forbli i huden flere måneder etter at flekken er borte og er mer vanlig på mørkere hud, selv om det også kan forekomme på lysere hudtoner. Dette er betegnet som postinflammatorisk hyperpigmentering eller PIH.

BEHANDLING AV ARR OG MERKER ETTER AKNE

Du bør alltid forsøke å forebygge at det dannes aknearr og merker i huden, siden forebygging er den beste behandlingen.

Men hvis de allerede har oppstått og du ønsker å redusere synligheten av aknearr og merker, finner du gode tips i vår ekspert guide nedenfor.

PEELING-BEHANDLING PÅ KLINIKK

En populær løsning for å fjerne aknearr er en peeling som kalles TCA (trikloreddiksyre). Enhver peeling over 10 % betraktes som en medisinsk peeling, det betyr at den kan trenge dypere enn til det ytre hudlaget (epidermis). En TCA-peeling er utviklet for å fremme veksten av nytt kollagen, et type protein som bidrar til å reparere skader i huden og forbedre hudens utseende. Disse peelingene fremmer cellefornyelsen og etterlater huden klarere og mer strålende. Den gode nyheten er at de også kan være nyttige for milde aknearr på sikt, huden behøver bare litt tid til å restituere etter behandlingen.

Det finnes forskjellige typer peeling, så rådfør deg med dermatologen din. Ved betydelig arrdannelse kan du se lengre ned for mer informasjon om mer invasive behandlinger som laserbehandling.

LASERBEHANDLING MOT AKNEARR

Dermatologen din kan forklare laserbehandlinger mer detaljert, men de kan være effektive på aknearr og røde eller brune merker i huden.

Laserbehandlinger kan være «ablative» eller «ikke-ablative.» Ved ablative laserbehandlinger fordamper huden i og rundt arret og etterlater et nytt område med glatt hud, mens ikke-ablative laserbehandlinger stimulerer kollagenproduksjonen.

Laserbehandlinger fungerer imidlertid ikke på alle typer aknearr. «Ice pick-arr», som det omtales som, er et type arr som er dypere enn de er brede og er mye vanskeligere å behandle. Uansett hvilken type arr du har, bør du diskutere forventningene dine grundig med en fagperson og sørge for at du er avklart med hva det potensielle utfallet kan være.

ANDRE BEHANDLINGER PÅ KLINIKK

Andre metoder for å redusere synligheten eller fjerne arr etter akne er f.eks. mikrodermabrasjon, som bruker små krystaller til å sandblåse det øverste hudlaget. Det innebærer noe restitusjonstid, men etter hvert som huden restitueres, vil arrene bli mindre synlige. Men vær forsiktig med mørkere og sensitiv hud.

PEELING FOR HJEMMEBRUK

I dag finnes det mange forskjellige og effektive peelingprodukter med alfahydroksysyre (AHA) på markedet. Vær imidlertid forsiktig med kraftige peelingprodukter med svært høye konsentrasjoner av AHA, da disse kan forårsake irritasjon i huden.

Mikro-eksfolierende peeling inneholder derimot en mild syre som LHA, som kan forbedre hudens tekstur og bidra til å dempe aknearr.

FOREBYGGING MOT AKNEARR OG MERKER

Forebygging er den beste behandlingen mot aknearr og merker. Du bør alltid forsøke å forhindre at det dannes arr og merker da disse kan være vanskelige å behandle og bli kvitt. Det er mye du kan gjøre for å forebygge at det dannes aknearr og merker.

IKKE BERØR KVISER OG ANDRE URENHETER

Det viktigste er at du ikke plukker, presser eller klemmer kviser eller andre urenheter. Dette vil bare forverre betennelsen og spre infeksjonen. Selv om det er fristende å skrubbe bort urenheter kan sterke eller slipende renseprodukter forverre betennelsen som forårsaker aknearr og merker.

BESKYTT DEG MOT SOLEN OG AKNEARR

Solen kan ha en negativ innvirkning på aknearr. Solstråler stimulerer melaninproduksjonen som kan gi brune merker og gjøre røde merker mer synlige. Unngå for mye soleksponering og sørg for å bruke solkrem med høy til svært høy solfaktor (SPF 30 til 50+) i hudpleierutinen din.

Du finner egnede solkremer med høy og svært høy SPF i vårt ANTHELIOS sortiment. Prøv for eksempel ANTHELIOS UVmune Ultralett Krem SPF50+, som har en lett konsistens og som ikke tilstopper porene (ikke-komedogen).

HUDPLEIEPRODUKTER FOR Å UNNGÅ UREN HUD

Ved å bruke riktige hudpleieprodukter i din daglige rutine kan du forhindre at det dannes urenheter. Spør på apoteket eller dermatologen din om hudpleieprodukter spesielt utviklet for uren og fet hud.

Vi anbefaler at du bruker en skånsom og effektiv rens egnet for fet og uren hud, samt en fuktighetskrem for å fukte huden. Undersøk at produktene du bruker er ikke-komedogene, slik at de ikke tilstopper porene i huden.

KONTAKT EN DERMATOLOG ELLER LEGEN DIN

Ikke nøl med å kontakte en dermatolog eller legen din for å få ekspertråd om hva du kan gjøre for å forebygge eller behandle akne-relaterte problemer som aknearr og merker etter akne. Husk at jo raskere du kommer i gang med en god hudpleierutine mot uren hud og akne, rådfører deg med legen din og starter behandlingen mot akne, desto mindre sannsynlig er det at du vil få merker og aknearr.

Klikk HER for å lære mer om behandling av enten mild, moderat eller alvorlig akne.

EFFACLAR
TIL FET OG UREN HUD