Eksem: Hva det er og hvorfor du får det?

Hva er eksem?

Eksem er en betennelse i huden som forårsaker irritasjon, rødhet og kløe. Årsaken er ofte at hudbarrieren har blitt skadet eller svekket. Eksem er vanlig, spesielt blant spedbarn og barn, men forekommer også hos voksne.

Hvordan ser eksem ut?

Eksem kjennetegnes ved at huden er tørr, rød og kløende. Det finnes ulike typer eksem og de kan dukke opp hvor som helst på kroppen. Hos spedbarn forårsaker eksem ofte grove, flassete røde flekker, spesielt på kinnene og haken. Hos eldre barn og voksne finner man eksem hovedsakelig på halsen og i hudfoldene rundt albuer, håndledd og bak knærne. Eksem kan ha væskefylte blemmer, sprekker og små sår som kan blø.

Hvorfor får man eksem?

Eksem er en genetisk tilstand der huden er ekstra sensitiv. Årsaken er en svekket, tørr eller skadet hudbarriere som lar allergener og noe som irriterer trenge inn i huden og skape en betennelse. Miljøfaktorer kan også spille en rolle. Hos voksne kan for eksempel eksem skyldes yrker som involverer hyppig håndvask eller hvor man utsettes for kjemikalier.

Tips til deg med tørr hud og eksem:

Tørr og kløende hud kan beroliges med daglig påføring av fuktighetsgivende og mykgjørende produkter. Smør huden regelmessig med hudpleie tilpasset sensitiv hud. Da unngår du sår og slipper å få bakterier i eksemet. Ikke klø! Velg en skånsom såpe uten parfyme, og prøv å ikke dusje, bade eller vaske hendene for ofte, da vann tørker ut huden.

VIL DU LÆRE MER OM TØRR OG IRRITERT HUD?
 

placeholder Hudpleie for tørr og ekstremt tørr hud
Les mer
placeholder Ta vare på og beskytt babyens tørre hud
Les mer

LIPIKAR
KOMPLETT KROPPSPLEIESERIE TIL SENSITIV HUD

Effektive fuktighetsgivende produkter som passer til alle typer sensitiv hud, alt fra meget tørr og irritert hud til normal hud, både hos barn og voksne.