I svangerskapet produserer kroppen flere kvinnelige hormoner, som fører til økt produksjon av melanin. Hvis huden eksponeres for sol i denne perioden, kan det oppstå hyperpigmentering i ansiktet. Dette er den beryktede graviditetsmasken, også kjent som melasma.
Symptomer
Hormonenes innvirkning ...
Graviditetsmaske rammer mange kvinner og starter i den fjerde graviditetsmåneden. Graviditeten fører til at kvinnens kropp produserer en betydelig større mengde kvinnelige hormoner (østrogener), som øker melaninsyntesen i huden. Hyperpigmenteringen vises som brune eller grå flekker midt i pannen, på haken og rundt munnen. De gjør seg gjeldende i form av brune, pigmenterte flekker med ujevn form.
Opprinnelse
… og solen
Soleksponering øker risikoen for å utvikle graviditetsmaske betraktelig. Soleksponering på en klar, fin dag kan i realiteten føre til overproduksjon av melanin, som er tilstrekkelig for å utløse melasma, eller graviditetsmaske. Vanligvis forsvinner flekkene seks måneder etter fødselen. Risikoen for tilbakefall i et nytt svangerskap er imidlertid høy. Derfor er det mest fornuftig å forebygge graviditetsmasken.
Behandling
Forebygge graviditetsmaske
Følg denne ene regelen for å forebygge graviditetsmaske: Beskytt huden hver dag, selv når du er i byen. Poenget er ikke å holde seg borte fra solen, men å følge noen få regler.
- Bruk hodeplagg
- Beskytt huden med solfaktor med full beskyttelse
- Påfør solkremen hver 2. time
- Bruk en forebyggende antipigmenteringskrem om kvelden