Atopisk hud – en hudsykdom som rammer svært tørr hud

I Norge er opptil en femtedel av alle barn rammet av atopisk hud. Atopisk hud er en kronisk tilbakevendende hudbetennelse, og det finnes per i dag ingen kur mot sykdommen.


Hva er atopisk hud?

Atopisk hud er en tilstand med tørr, kløende og betent hud, som hovedsakelig oppstår hos personer med en følsom hudtype. I så måte rammer atopisk hud særlig små barn og spedbarn. Symptomer ved atopisk hud varierer fra person til person, men de aller fleste opplever at huden blir irritert og sår, hvilket fører til kløe og eksem. Ofte opplever man røde utslett med hevelser, som igjen kan utvikle seg til større blemmer som væsker. Symptomene forekommer ulike steder på kroppen, men flytter seg gjerne med alderen.


Lipikar Familier

Lipikar familier-programmet går ut på å støtte 100 norske familier, hvis barn har atopisk hud. 100 familier får ett års gratis forbruk av Lipikar Syndet AP+ og  Lipikar Balm AP+. Vi har tatt en prat med en tobarns-familie som var med i Lipikar Familier-programmet i 2016. Mamma Hilde forteller:

«Det var en venninne som tipset meg om programmet. Thaline hadde nettopp fått atopidiagnosen. Vi må bruke kortison på Thaline, da hun har fått utredet en spesiell atopitilstand som heter Pompholyx.»

Selv om verken mor eller far har, eller har hatt atopisk hud, er begge barna, Theo og Thaline, berørt.


Hvordan utarter utbruddene seg?

Atopisk hud opptrer forskjellig hos de to barna. Hilde forteller at Thalina opprinnelig sprakk opp på fingertuppene og hendene, og mistet i den forbindelse all huden på hendene.

«Vi har vært hos hudlegen med begge barna. Thaline har fått påvist atopi. Hudlegen sa at det er sjeldent så unge får det. Hudlegen anbefalte Lipikar-produktene. Vi fikk først og fremst kortison, beskjed om å holde henne unna parfymerte produkter og bruke vaskemidler til klær uten parfyme.»


Hvordan leve med atopisk hud?

Både Stian og Hilde forteller at det er en tilvenningssak å leve med atopi, men at det i dag går fint. De må imidlertid ta forholdsregler – særlig når de skal ut på reise. Foreldrene forteller videre at særlig Theo klør mye når når utbrudd oppstår, og at det iblant fører til åpne sår. Ved ferieturer når Theo blir eksponert for sol i større grad enn vanlig, klør han uvanlig mye.

«Theo må ta allergitabletter i forhold til sol for å se om det [kløen] kan stoppes. Han blir helt knudrete på huden når han er i sola. Det svir også når han bader i både klorvann og saltvann. Han kan ikke bade i vanlig såpevann, fordi da klør det. Han klør ikke av å bruke Lipikar Syndet AP+.»


Hvordan hjelper Lipikar-produktene på atopien?

Familien sier at Lipikar-produktene fra La Roche-Posay har hatt merkbar effekt på atopien til både Thaline og Theo.

«Thaline har ikke hatt den samme ekstreme, tørre huden, som hun hadde etter å ha tatt i bruk produktene. Mens for Theo tok det flere måneder før man så resultater når han brukte andre produkter. Men når han har brukt Lipikar-produktene, har man sett bedring allerede etter noen uker. Huden hans blir myk og god.»

På spørsmålet om Hilde og Stian har noen flere ting de vil dele med andre familier som også er berørt av atopisk hud, forteller de:

«Jeg skulle ønske jeg hadde begynt å bruke Lipikar-produktene fra barna var nyfødte og unngått å bruke parfymeprodukter. Lipikar-produktene har hjulpet mye og ekstrem tørrhet har ikke kommet tilbake på Thaline, og de gjør at på Theo forsvinner [tørrheten] raskere.»