0

HUDKREFT: HVA ER DET?

Hudkreft kan opptre på en rekke forskjellige måter, i ulike former og med varierende alvorlighetsgrad. Generelt finnes det tre typer lesjoner eller forandringer du bør være oppmerksom på:

  • Aktinisk keratose og solar keratose: Disse svært vanlige lesjonene er ikke hudkreft. Det er skjellaktige flekker som er ru å ta på og har en tendens til å komme tilbake på huden. De dukker opp etter lang og gjentatt eksponering for sol. De indikerer at huden har mistet sin naturlige evne til å beskytte seg mot solen og dens ultrafiolette stråler. Noen av dem kan føre til utvikling av hudkreft.
  • Karsinomer (kreftsvulster): De står for 90 % av hudkrefttilfellene og forårsakes hovedsakelig av hyppig og gjentatt eksponering for sol i voksen alder. Tidlig påvisning innebærer at karsinomer kan behandles, siden de vokser langsomt. Siden karsinomer vanligvis forekommer i ansiktet, kan sen påvisning føre til stygge arr. Derfor er det avgjørende at du konsulterer en hudlege hvis du er i tvil.
  • Melanomer: Ondartede svulster. Dette en den farligste formen for hudkreft – den kan sette pasientens liv i fare. De kommer som et resultat av korte, intense eksponeringer for sol, for eksempel slike som forårsaker solbrenthet. De vises som brune eller svarte flekker på frisk hud. Og i 35 % av tilfellene har de sammenheng med en allerede eksisterende føflekk. Ved diagnostisering i den første utviklingsfasen kan de kureres fullstendig uten medisinsk behandling. Hvis du oppdager en mistenkelig lesjon, er det derfor livsviktig at du oppsøker en hudlege.

KUNSTIGE ULTRAFIOLETTE STRÅLER: EN TRYGG MÅTE Å BLI BRUN PÅ?

Naturlig bruning er en forsvarsmekanisme mot UV-B-stråler. Solsenger bruker derimot smertefrie UV-A-stråler. UV-A-strålene som produserer falsk brunfarge, er en årsak til tidlig aldring av huden og økt risiko for utvikling av hudkreft.

GODE VANER FOR SOLSIKKERHET

  • Unngå eksponering for solen på de tidene av dagen når sollyset er sterkest: 50 til 70 % av hudkrefttilfellene er knyttet til overeksponering for UV-B- og UV-A-stråler.
  • Reduser barns eksponering for solen: 80 % av hudskader forårsaket av solen, inntreffer før 18-årsalderen. Skaden forårsaket av å eksponere huden for solen og for sterkt sollys mellom barndom og voksen alder kan føre til utvikling av hudkreft.
  • Bruk en solkrem med svært høy faktor som beskytter både mot UV-B- og UV-A-stråler. Husk å smøre inn på nytt hver andre time, og bruk solbriller og hatt.
  • Kontakt en hudlege hvis det dukker opp en hudlesjon, eller hvis du oppdager endringer i en føflekk. Mellom besøk hos legen kan du være årvåken og overvåke føflekkene dine ved hjelp av Mole Checker (Føflekkontrolløren).

FIGUR

90%av hudkrefttilfellene kan kureres hvis de behandles tidsnok.**Syndicat National des Vénérologues (den nasjonale unionen av venerologer), 3.10.2008.