#SaveYourSkin


Meget høy solbeskyttelse for deg og dine nærmesteSjekk, beskytt og opphold deg med forsiktighet i solen


Last ned
ABCDE-metoden


Finn ut alt om hudkreft
legg deg til gode vaner

I dag er risikoen for å utvikle hudkreft 1/1001. Lengre ferier, jakten på stadig mer solrike reisemål, utendørsaktiviteter og kunstig soling er alle en del av forklaringen på økningen i antallet tilfeller av hudkreft.

1 La Ligue Contre le Cancer, 22.5.2014

Fotobeskyttelse

med Professor Giuseppe Argenziano, MD, President i International Dermoscopy Society

Hudkreft: hva er det?

Det finnes tre typer lesjoner:

  • Aktinisk keratose og solar keratose: Disse svært vanlige lesjonene er ikke hudkreft. Det er skjellaktige flekker som er ru å ta på og har en tendens til å komme tilbake på huden. De dukker opp etter lang og gjentatt eksponering for sol. De indikerer at huden har mistet sin naturlige evne til å beskytte seg mot solen og dens ultrafiolette stråler. Noen av dem kan føre til utvikling av hudkreft.
  • Karsinomer (kreftsvulster): De står for 90 % av hudkrefttilfellene og forårsakes hovedsakelig av hyppig og gjentatt eksponering for sol i voksen alder. Tidlig påvisning innebærer at karsinomer kan behandles siden de vokser langsomt. Siden karsinomer vanligvis forekommer i ansiktet, kan sen påvisning føre til stygge arr. Derfor er det avgjørende at du konsulterer en hudlege hvis du er i tvil.
  • Melanomer: Ondartede svulster. Dette en den farligste formen for hudkreft – den kan sette pasientens liv i fare. De kommer som et resultat av korte, intense eksponeringer for sol, for eksempel slike som forårsaker solbrenthet. De vises som brune eller svarte flekker på frisk hud. Og i 35 % av tilfellene har de sammenheng med en allerede eksisterende føflekk. Ved diagnostisering i den første utviklingsfasen kan de kureres fullstendig uten medisinsk behandling. Hvis du oppdager en mistenkelig lesjon, er det derfor livsviktig at du oppsøker en hudlege.

Kunstige ultrafiolette stråler: En trygg måte å bli brun på?

Naturlig bruning er en forsvarsmekanisme mot UV-B-stråler. Solsenger bruker derimot smertefrie UV-A-stråler. UV-A-strålene som produserer falsk brunfarge er en årsak til tidlig aldring av huden og økt risiko for utvikling av hudkreft.

Gode vaner for solsikkerhet

  • Unngå eksponering for solen på de tidene av dagen når sollyset er sterkest: 50 til 70 % av hudkrefttilfellene er knyttet til overeksponering for UV-B- og UV-A-stråler.
  • Reduser barns eksponering for solen: 80 % av hudskader forårsaket av solen inntreffer før 18-årsalderen. Skaden forårsaket av å eksponere huden for solen og for sterkt sollys mellom barndom og voksen alder kan føre til utvikling av hudkreft.
  • Bruk en solkrem med svært høy faktor som beskytter både mot UV-B- og UV-A-stråler. Husk å smøre inn på nytt hver andre time og bruk solbriller og hatt.
  • Kontakt en hudlege hvis det dukker opp en hudlesjon, eller hvis du oppdager endringer i en føflekk. Mellom besøk hos legen kan du følge med føflekkene dine ved hjelp av Mole Checker (Føflekkontrolløren).

Figur:

90%
av alle hudkrefttilfeller kan kureres
hvis de behandles tidsnok*.
*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiologisk faktaark