#SaveYourSkin


Meget høy solbeskyttelse for deg og dine nærmesteSjekk, beskytt og opphold deg med forsiktighet i solen


Last ned
ABCDE-metoden

Lære pasientene om risikoen ved noen svært fotosensibiliserende medisiner

Fotosensibilisering er resultatet av interaksjon mellom de ultrafiolette strålene og en sensitiv substans i huden. Dette kan være et produkt som er påført lokalt på huden (parfyme, medisin) eller et molekyl som føres til huden via blodomløpet (fotosensibiliserende legemiddel). Hvordan kan dette behandles eller forebygges? Råd fra en hudlege.

Hva er symptomene på fotosensibilisering?

Pasientene kan få en voldsom reaksjon begrenset til hudområdene som utsettes for sol.

Huden er rød. Den ser ut som den er solbrent. Reaksjonen kommer kort tid etter at et produkt er påført eller en medisin er inntatt. Reaksjonen kan også se ut som eksem, som strekker seg utenfor de eksponerte hudområdene. Slik fotoallergiske reaksjoner kommer ofte ikke før etter en viss tid er passert (48 timer etter eksponeringen).

Hva gjør du i disse tilfellene?

Visuell undersøkelse av huden avslører raskt fotosensibilisering.

Jeg spør pasientene om medisiner som de har tatt og kosmetiske eller medisinske kremer som de har smurt på seg. Det finnes mange fotosensibiliserende medisinske produkter (enkelte antibiotika, antidepressiver, antibetennelsesmidler etc.). Når jeg mistenker en medisin, henviser jeg  noen ganger pasienten til en spesialist for testing under ultrafiolett stråling. Du må selvfølgelig sørge for lindring for pasienten, avslutte behandlingen hvis mulig og stoppe soleksponeringen.

Hva anbefaler du for å forebygge fotosensibilisering?

Pasientene må informeres om risikoen forbundet med bestemte legemidler som er svært fotosensibiliserende.

Pasientene bør ikke kvie seg for å spørre legen sin om dette. Enkelte legemiddelbehandlinger, som hjertemedisin, kan ikke avbrytes. Jeg råder pasientene mine til å unngå solen og hvis de er utendørs, å være nøye med solbeskyttelse (klær, hatt, solkrem med svært høy solfaktor). Når de oppholder seg i solen bør de også unngå å ha parfyme direkte på huden.