Tre spørsmål til en ekspert

Herpesbehandlingen bør starte når de første symptomene oppstår

Img_Herpesbehandlingen bør starte når de første symptomene oppstår

Herpes oppstår vanligvis rundt munnen eller nesen og forsterkes ved eksponering for sollys. Infeksjonen må behandles så snart de første tegnene oppstår, og noen få enkle vaner bør innføres. Råd fra en dermatolog.

Hva kjennetegner herpes som er forårsaket av soleksponering?

Flere faktorer kan utløse herpes:

Feber, utmattelse, menstruasjon eller stress. Solen er en medvirkende faktor. Pasientene mine rapporterer om at kraftige herpesutbrudd rundt munnen eller nesen ofte oppstår så snart de går i gang med sportslige aktiviteter om vinteren eller i starten av sommeren. Dette ødelegger ferien fordi utbruddene er synlige og merkes ved en brennende følelse der utbruddet oppstår.

Hvordan behandles herpes?

Det finnes legemidler som kan forhindre at herpesviruset utvikler seg.

Behandlingen må starte så snart de første symptomene oppstår. Pasientene våre kjenner godt til den brennende følelsen som varsler et kommende utbrudd. Det er viktig at pasientene ikke klorer på skorpene: Dette kan føre til kryssinfeksjon via bakterier (brennkopper) eller bidra til at viruset sprer seg. Berørte pasienter må unngå direkte kontakt (kyss) med venner og familie og ikke påføre produkter som kan føre til irritasjon og forverre sårene.

Er det mulig å unngå herpesutbrudd som er forårsaket av soleksponering?

Det er ikke tvil om hva som er den utløsende faktoren:

Reproduksjon av et virus som allerede finnes i kroppen, stimuleres av UV-strålenes virkning. Det er derfor viktig å beskytte seg mot UV-strålene. Det kan medvirke til at pasientene unngår herpesutbrudd. Jeg foreskriver en stift med høy beskyttelse som påføres leppene hver 2. time. Resten av ansiktet beskyttes med produkter med høy solfaktor og bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler