Tre spørsmål til en ekspert

Barn under 3 år bør ikke eksponeres for direkte sollys.

Img_Barn under 3 år bør ikke eksponeres for direkte sollys.

I barndommen er huden mest mottakelig for UV-strålene fra solen. "Solkapitalen" brukes raskt opp i barndommen. Barns hud må ikke bli solbrent. Råd fra en dermatolog om hvordan risikoen kan reduseres.

Hva er ditt inntrykk av foreldres oppmerksomhet om farene ved soleksponering?

I dag er det omfattende mediedekning av risikoen ved soleksponering, og bevisstheten omkring farene er i ferd med å øke.

Mot slutten av sommeren ser jeg likevel ofte tegn på solbrenthet på barns ansikt og skuldre. Dette er ikke alltid et resultat av tankeløs soling på stranden – det er nok heller en konsekvens av soleksponering i forbindelse med sportslige aktiviteter (sykling, tennis), eller lignende situasjoner der foreldrene ikke er så oppmerksomme.

Hva slags informasjon gir du foreldre om solbeskyttelse?

Jeg forklarer dem at barns hud er ekstremt sårbar for soleksponering.

Jo lysere huden er (barn med rødt eller blondt hår), jo større er risikoen. Beskyttelsen må derfor være like høy om sommeren selv om det er overskyet vær eller barna er i aktivitet. Risikoen er spesielt høy når solen står høyt på himmelen. Når barna blir voksne, vil de måtte lide for konsekvensene av ubeskyttet soleksponering

Hvilke tips gir du dem?

Barn under 3 år bør ikke eksponeres for direkte sollys.

Jeg anbefaler solbriller med UV-beskyttelse, et bredbremmet hodeplagg, t-skjorte og solbeskyttelse med høy faktor på eksponert hud. Produktet må beskytte mot UVB- og UVA-stråler, smøres på i tilstrekkelige mengder og påføres igjen hver 2. time. Sørg for at barnet drikker ofte når det er varmt. Og unngå solen mellom 11:00 og 16:00.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler