Tre spørsmål til en ekspert

Mykgjørende kremer reduserer antall utbrudd av atopisk dermatitt.

Img_Mykgjørende kremer reduserer antall utbrudd av atopisk dermatitt.

Atopisk dermatitt eller eksem er en vanlig, kronisk og tilbakevendende hudlidelse som ofte medfører betennelse. Hvordan oppstår atopisk dermatitt? Årsaken er en genetisk predisposisjon som fører til allergiske reaksjoner overfor miljørelaterte faktorer. Tilstanden kan være knyttet til astma eller allergisk rhinitt.

Hvilke symptomer har unge pasienter som er plaget av atopisk dermatitt?

Hos nyfødte barn oppstår eksemen oftest i ansiktet.

Hos små barn oppstår eksemen ofte i hudfolder rundt knær og albuer. Under et utbrudd blir huden rød og tørr og noen ganger væskende. Det er vanlig at eksemet klør veldig og blir tykkere der utbruddet oppstår. Kløen kan til og med være forstyrrende på søvnmønsteret. Huden er generelt tørr. Denne alvorlige tørrheten, som er forårsaket av en genetisk endring i hudbarrieren, fører til kløe.

Hvilken behandling anbefaler du?

Jeg foreskriver kremer med corticoider,

som er uunnværlige i behandlingen av eksem. Det er svært viktig å lindre ubehaget til barn som lider av denne kroniske sykdommen. Disse svært effektive kremene må påføres helt til alle symptomene forsvinner (noen dager). Jeg anbefaler regelmessig bruk av mykgjørende kremer for å tilføre fuktighet til huden. Dette bidrar til å redusere antall utbrudd.

Hvilke råd gir du til foreldrene til unge pasienter?

Jeg forklarer mekanismene bak atopisk dermatitt som gjør hverdagen utfordrende både for barnet og familien.

Behandlingen forhindrer nye utbrudd på en effektiv måte ved å redusere hyppigheten. Behandlingen kan imidlertid ikke helbrede sykdommen, som ofte forsvinner av seg selv etter noen år. Jeg anbefaler pasientene mine å bruke milde renseprodukter og tilføre mykgjørende fuktighetskremer som er spesielt tilpasset atopisk barnehud.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler