Tre spørsmål til en ekspert

For å kunne behandle kløende hodebunn må den underliggende årsaken behandles først

Img_For å kunne behandle kløende hodebunn må den underliggende årsaken behandles først

Det er svært vanlig å ha kløende hodebunn. Tilstanden kan være forbundet med en sykdom i hodebunnen som gir flass. Den kan også være forårsaket av ekstern irritasjon. Hvordan kan denne tilstanden behandles? Her er rådene fra en dermatolog.

Hva gjør du når pasienter klager over kløe i hodebunnen?

Først undersøker jeg vedkommende for å se om det er snakk om seborroisk eksem eller psoriasis,

som begge er vanlige tilstander. Disse hodebunnsplagene forårsaker omfattende rødhet og avskalling i hodebunnen. Men i de fleste tilfellene dreier det seg om vanlig, fastsittende flass i små mengder kombinert med litt rødhet på grunn av en hudirritasjon som er forårsaket av eksterne produkter. Det kan ganske enkelt være snakk om lus, og derfor ser jeg alltid etter luseegg.

Hvordan forklarer du kløen hvis det ikke finnes noen synlige tegn?

Kløen kan skyldes generelt sensitiv hud.

Jeg spør pasientene hvor ofte de vasker håret, og hvilken sjampo de bruker. Hvis håret vaskes for ofte med en uegnet sjampo, kan dette føre til kronisk irritasjon og kløe. Dette kan bli en ond sirkel: Kløe i hodebunnen utløser betennelse. Tørking av hår med for varm hårtørker kan også skade hodebunnen. Og ikke undervurder virkningen av stress, som ofte kan utløse kløe.

Hva anbefaler du?

Først må den underliggende årsaken behandles.

De finnes svært effektive behandlingsmetoder for hodebunnsplagene jeg nettopp beskrev. Hvis kilden til irritasjonen er ekstern, forklarer jeg pasienten at det er veldig viktig å bruke en mild sjampo, skylle håret grundig og ikke bruke keratolytisk sjampo hver dag. Det finnes også kosmetiske produkter som kan brukes etter at håret er vasket, for å lindre overfølsom hodebunn. Føning og styling av håret må utføres på en skånsom måte. Jeg forklarer også at det er viktig å unngå stressende situasjoner, fordi stress fører til økt sensitivitet.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler