Tre spørsmål til en ekspert

I forbindelse med alvorlige utbrudd av soleksem foreskriver jeg syntetiske antimalariamedisiner

Img_I forbindelse med alvorlige utbrudd av soleksem foreskriver jeg syntetiske antimalariamedisiner

Den vanligste formen for UV-relatert hudallergi er soleksem. Denne soleksemen kjennetegnes ved at det oppstår røde prikker på huden når solen skinner. Nesten 10 % av alle voksne rammes av soleksem. Dermatologer treffer derfor ofte pasienter med denne tilstanden.

Hvordan ser profilen ut for pasienter med symptomer på soleksem?

De er ofte kvinner i alderen 15 til 35.

De kommer ikke nødvendigvis om sommeren, til tross for at navnet på tilstanden kan antyde det. En skitur eller noen få timer på en utendørskafé om våren kan utløse utbrudd med små, delvis opphøyde røde prikker. Disse prikkene kan oppstå i utringningen, på underarmene og bena. Hvis soleksponeringen vedvarer, venner huden seg til solstrålene, og soleksemen forsvinner.

Er det mulig å forhindre at soleksem oppstår?

Soleksemen oppstår brått uten andre utløsende faktorer enn soleksponering.

Hos personer som har hatt soleksem tidligere, vil det automatisk oppstå nye utbrudd når huden eksponeres for UV-stråler. Jeg anbefaler derfor pasientene mine, spesielt de med sensitiv hud, å bruke en effektiv solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

Finnes det legemidler som kan forhindre soleksem?

Jeg bruker gjerne kosttilskudd som inneholder betakaroten, selen og probiotiske matvarer.

Inntaket av slike tilskudd bør starte én måned før første soleksponering og fortsette gjennom hele soleksponeringsperioden. For omfattende utbrudd av soleksem foreskriver jeg en kur med syntetisk antimalariamedisin som startes 10 dager før første soleksponering. Det er ikke så ofte jeg bruker lysterapi, som består av økter med ultrafiolett stråling som utføres før første soleksponering. Grunnen er at jeg ikke ønsker å utsette pasientene mine for ytterligere UV-stråling.

    Anbefalt for deg

    Se alle artikler